9 mogućnosti koje nudi Facebook za koje možda niste znali (2. deo)

Pre dve godine objavio sam članak u kojem sam naveo nekoliko, tačnije 6, ne toliko poznatih mogućnosti koje nudi Facebook – pročitaj. U ovom članku sam sastavio novih 9 mogućnosti za koje možda niste znali.

Ako znate za još neke zanimljive Facebook mogućnosti i smatrate da malo ko zna za njih, slobodno napišite u komentaru na kraju ovog članka.

#1 Skriveni emotikoni

old facebook chat emoticons

Oni koji su Facebook nalog otvorili ranije (pre ovih novih emotikona) znaju verovatno da postoje skriveni emotikoni. Oni nisu dostupni u spisku koji možete videti kada kliknete na smajli na dnu četa, a nisu bili vidljivi ni ranije. Morali ste da znate kako da ih napišete, a za one koji su zaboravili, ili nisu nikad ni znali, evo ih:

(y) = palac gore (lajk u suštini)
(^^^) = bela ajkula
:|] = robot
:poop: = paaa, znate već
<(„) = pingvin
:42: = odgovor na život, univerzum i sve što postoji

Ostatak možete naći na ovom linku. Ako se sećate ja sam bio još ranije kreirao fajl sa „novim“ smajlijima koji su bili ubačeni nakon onih starih, a pre ovih sadašnjih, pa se možete podsetiti – link.

#2 Pošaljite fajl preko poruka

send files over facebook chat

Možda ste do sada već otkrili, ali većina ne zna da se mogu slati fajlovi raznih vrsta preko poruka. Kliknite na ikonicu spajalice (pored smajlija) i odaberite fajl iz računara. Taj fajl će biti poslat osobi na čet i tu će ostati. Maksimalna veličina je 25MB po fajlu.

#3 Naopaka i piratska slova

upside down pirate language facebook

U podešavanjima jezika Facebook-a možete izabrati i „Upside-down“ kao i „Pirate“.

#4 Preuzmite kopiju svog profila

download copy of facebook profile

Možete preuzeti kompletan svoj profil veoma jednostavno. Samo idite u podešavanja (link) i kliknite na „Download a copy of your Facebook data„.

#5 Odredite naslednika svog profila

legacy accound facebook

Na istoj toj stranici za podešavanja možete odrediti osobe koje će naslediti vaš profil ukoliko vam se nešto desi – link. Ta osoba će moći da pinuje objave, promeni profilnu sliku, prihvati zahtev za prijateljstvo, ali ne i da piše u vaše ime ili čita vaše poruke.

#6 Pogledajte prijateljstvo dve osobe

facebook-friends-relationships-one
Slika: pcmag

Ako želite da pogledate na jednoj vremenskoj liniji prijateljstvo neke dve osobe, to možete učiniti lako. U link ispod zamenite YYY sa korisničkim imenom jedne osobe, a ZZZ sa korisničkim imenom druge osobe:

www.facebook.com/YYY?and=ZZZ

U zavisnosti od podešavanja privatnosti za sadržaj koji su objavili, i vaše Facebook veze sa njima, videćete sadržaj u skladu sa tim. Svakako da to možete uraditi i za vaš profil + profil nekog vašeg prijatelja.

#7 Saznajte koje su informacije o vama dostupne oglašivačima

facebook-ad-informations-about-you1
Informacije o vama. Slika: saznajnovo.com

Facebook zna dosta o vama i to znanje prodaje oglašivačima. Ako želite možete pogledati šta Facebook sve zna o vama i šta je dostupno oglašivačima, te ukloniti ono što ne želite da znaju. Pisao sam o tome već pa pročitajte – link.

#8 Objavite 360-degree slike i video snimke

facebook-360-degree-videos1

360-degree slike i snimci su postali popularni uveliko, a Facebook ima punu podršku za taj format. Pročitajte članke vezane za to:

#9 Postavite 3D objekat u vidu objave

facebook 3d object upload

Nova mogućnost koju je Facebook uveo, a o kojoj je retko ko pisao. Naime, možete objaviti 3D objekat na Facebook-u kao status! Ipak, potrebno je da 3D objekat bude izvezen u posebnom formatu i tek nekoliko softvera imaju tu mogućnost. Primer možete videti na Saznaj Novo Facebook stranici – link.

Još 6…

Skrivene Facebook mogućnosti za koje možda niste znali

Izvori: 1. PCMag
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Lijep vam ovaj proljetni dan,imam oko 50 tab prijatelja na FB i Messengeru s koji a uopce ne kontaktiram .Zeljela bi makar dvadesetak izbrisati ali ne znam kako. Budite ljubAzni i pa mi po pomozite! Puno Hvala!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *