Chrome dodatak koji detektuje recepte na veb stranicama

Volim da kuvam i većinu recepata pronalazim na internetu. U potrazi za nekim receptom otvorim na desetine sajtova i uvek imam isti problem: treba pronaći recept u gomili teksta. Ako imate sličan problem kao i ja, probajte ovaj dodatak za Chrome.

Radi se o dodatku „Recipe filter“ i kreiran je sa ciljem da olakša pronalaženje recepta na stranici i njegovo praćenje tokom kuvanja. Kao što sam spomenuo, dosta mi je teško da nađem, i da pratim, recept na nekom sajtu jer ima dodatnog sadržaja okolo koji smeta. Pored toga, nekad recept nije lako uočljiv („stopi“ se sa ostatkom sajta) i teže se prati tokom kuvanja zbog toga.

Onda kao rešenje kopiram taj deo veb stranice sa receptom pa nalepim negde i odatle čitam, ili pokrenem pregled štampanja (u Chrome-u sa ctrl+p) i tu čitam. Srećom pa sam naišao na ovaj dodatak koji rešava ove probleme.

Dodatak detektuje recept na stranici i stavlja ga odmah na vrh stranice iznad ostalog sadržaja. Pod „iznad“ mislim po „Z“ osi, tj. pojavi se u pop-up prozorčetu. Taj pop-up sadrži samo recept, a ostatak sajta je blago zatamnjen, čisto da korisnik zna gde se nalazi na stranici.

chrome recepti dodatak highlight

Dodatak sam testirao na više stranih sajtova (gde obično tražim recepte) i radi u većini slučajeva lepo. Međutim, ima malo problema sa domaćim sajtovima.

Problem nije zbog toga što ne prepoznaje naš jezik i sl. već zato što naši sajtovi nisu prilagođeni za tako nešto. Pod „prilagođeni“ mislim pre svega na responzivan dizajn pa se zbog toga dešava da recept prelazi granice pop-up prozora. A pod dva, nisu prilagođeni za stranice sa receptima. Recimo, Google ih ne prepoznaje kao sajtove sa receptima i zbog toga se ne pojavljuju u, npr., Google Feed-u, Assistant-u, i sl.

Sajtove koje ja posećujem i pretražujem recepte pomoću Google Home rade super sa ovim dodatkom. Evo nekoliko primera (nije reklama, čisto da probate dodatak):

  • thestayathomechef.com
  • myrecipes.com
  • thekitchn.com

Vi možete pokušati na svom omiljenom sajtu pa ako ne radi onda ga uklonite. Mada, ne zauzima mnogo resursa pa ga možete ostaviti instaliranog, nikad ne znate kada će vam zatrebati.

Instaliraj Recipe Filter (Chrome web store)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *