Da! Facebook sakuplja istoriju poruka i poziva Android korisnika. Ali…

Ovih dana kruže vesti kako Facebook bez naše dozvole čuva kompletnu istoriju SMS poruka i poziva iz Android telefona. Ovu vest prenose, kao i obično, pod „vaternim“ naslovima razni neupućeni mediji željni klika, lajka, šera… a šta se zapravo događa neće vam napisati.

Zato se ja trudim da vam prenesem informacije koje su tačne i koje ti isti željni-klika-lajka-šera mediji nisu. Evo o čemu se radi sada.

Sigurno ste pročitali do sada već 500+ puta kako su podaci korisnika dospeli u posed „Cambridge Analytica“ i korišteni u političke (i ko zna koje druge) svrhe, bla bla… smor. Pa sad kada je sudbina Facebook-a klimava, ljudi pronalaze iz petih žila još neke sitnice kako bi tu sudbinu dodatno zaklimali.

Pa je tako korisnik Dylan McKay preuzeo svoj kompletan Facebook profil u ZIP formatu (to može svako uraditi, i pominjao sam u više navrata) i video nešto čudno – svoju istoriju poziva i poruka! Šta? Kako?! Objavljuj na Twitter brzo da svi vide kako nas Facebook špijunira… panika!

Ne brinite, kao što rekoh to je glupost čista. Naime, DA, Facebook prikuplja vašu istoriju poziva i SMS poruka, ali samo AKO MU DOZVOLITE!

Prilikom prvog pokretanja Messenger ili Facebook Lite aplikacije bićete upitani da li želite da delite vašu istoriju poziva i SMS poruka sa Facebook-om radi unapređenja korisničkog iskustva (klasična smaračina koju nas pitaju i u prodavnici, a da ne pričam u mobilnim aplikacijama). Vi tada možete da prihvatite ili odbijete prikupljanje pomenutih podataka.

opt-in_screen-facebook

Ako prihvatite onda će se preuzeti istorija SMS poruka i poziva (kao što je napomenuto), a ako ne onda ništa. Dakle, korisnik mora da ODOBRI prvo pristup tim podacima u telefonu da bi ih Facebook skladištio.

Međutim, ako je korisnik prihvatio (slučajno ili namerno) i želi da obriše te podatke sa Facebook servera, dovoljno je samo da se odjavi (preko podešavanja aplikacije, primer za Facebook Lite) i svi podaci će biti obrisani.

Bitno: ako želite da proverite koje kontakte je Facebook prikupio, i obrišete ih jednim klikom, to možete učiniti na OVOJ stranici.

Pored toga, i da korisnik odobri pristup istoriji poziva i SMS poruka, Facebook neće čuvati i njihov sadržaj, već samo vrstu, datum, vreme početka razgovora, trajanje i ime kontakta (slično i za SMS). I svi ti podaci su zaštićeni i samo vi i Facebook imate pristup njima, što znači da se ne dele sa trećim stranama.

Facebook je kreirao posebnu „Fact check“ stranicu samo da objasni sve ovo, a verovatno i da poruči „Ajde smarate više, zar nemate pametnija posla?“.

Deo teksta koji se odnosi na samu opciju: „Call and text history logging is part of an opt-in feature for people using Messenger or Facebook Lite on Android.

I deo teksta koji se odnosi da sadržaj prikupljenih podataka: „This feature does not collect the content of your calls or text messages. Your information is securely stored and we do not sell this information to third parties.

Ključna reč ovde je „opt-in feature“ što znači da se radi o opciji na koju se korisnici dobrovoljno prijavljuju i sa koje se mogu isto tako odjaviti – što sam i objasnio već.

Dodao bih još možda: nemojte da vas ne zbunjuje opcija za deljenje imenika iz telefona, o kojoj sam pisao, jer se ove dve opcije mogu koristiti odvojeno. Dakle možete deliti svoj imenik dok je opcija za čuvanje istorije poziva i SMS poruka isključena.

Neupućeni mediji željni klika, lajka, šera, molim vas da prvo sačekate i proučite situaciju pa tek onda napišete vest, a ne da dižete uzbunu bez potrebe (naročitno ne-IT mediji). Hvala.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *