Galaxy S9+ kamera dobila najveći DxOMark rezultat!

0

DxOMark je dao svoju konačnu ocenu za kameru Galaxy S9+ telefona i ona je 99! Taj rezultat DxOMark nije do sada dao nijednoj kameri u pametnim telefonima. Tako da Pixel 2 i iPhone X kamere više nisu najbolje kamere u pametnim telefonima.

Testovi koje radi DxOMark su kompletni i ocenjuje se svaki aspekt kamere kako bi se na kraju kreirala konačna ocena. Pa tako se ocenjuju, između ostalog, zasebno boje, autofokus, šum (engl. Noise), blic, zoom, Bokeh… itd.

Ovako visok rezultat se i mogao očekivati budući da je upravo kamera glavni adut kod ovog novog modela iz Galaxy S serije. I tokom nagađanja u prethodnom periodu, pa i na osnovu nagoveštaja koje nam je davao Samsung, znali smo da će kamera biti revolucionarna. Sva očekivanja su se ispunila i kamera jeste revolucionarna jer ima neke osobine koje do sada nisu viđene kod pametnih telefona.

Pošto ovo nije pregled Galaxy S9/+ kamere, neću detaljisati već ću samo istaći 2 karaktersitike:

  • Promenljiv otvor blende (f/1.5 – f/2.4)
  • Super slow-mo u 960 FPS (720p)
  • Sve specifikacije – OVDE

Samo da napomenem za one koji nisu upućeni: Galaxy S9 i S9+ imaju iste primarne kamere, jedina razlika je što S9+ ima još jednu „Telephoto“ kameru koja služi kao „optički zoom“ (kada se u softveru zumira prebacuje se na tu kameru, dakle nije pravi optički zoom).

A što se rezultata tiče, ispod se nalazi slika sa DxOMark sajta:

galaxy s9 plus dxomark score
Slika: gadgethacks

Ovo su stavke koje su istakli:

  • Šum je veoma dobro kontorlisan u svim uslovima
  • Prilično dobri detalji u uslovima spoljašnjeg i unutrašnjeg slikanja
  • Veoma brz i precizan autofokus
  • Jake i živopisne boje u svim situacijama
  • Odlična rezolucija kada se zumira 4 puta

Dakle, nakon što je Galaxy S9+ zauzeo prvo mesto na tabeli, ovako sada ta tabela izgleda:

99 Galaxy S9+
98 Google Pixel 2
97 iPhone X
97 Huawei Mate 10 pro
94 iPhone 8 Plus

Ako ste se pitali da li su ovo rezultati x/10, odgovor je – nisu. Naime, rezultati mogu ići i preko 100 ali je trenutno takva situacija kod pametnih uređaja da su jako blizu 100. Ako se pojavi još bolja kamera, ona može imati rezultat i preko 100, svakako. Ovaj rezultat DxOMark dodeljuje po nekim svojim formulama a na osnovu onih podstavki. Evo i zvanično obrazloženje:

The Overall score is not a weighted sum of the sub-scores. It is a proprietary and confidential mapping of sub-scores into a combined score. The Overall score is also not capped at 100. That just happens to be where some of the best devices are currently.“ -DxOMark

Pogledajte kompletnu listu OVDE.

Izvori gadgethacks DxOMark
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.