Otvorena sekcija u Google Play prodavnici za Instant igre!

Želite da probate igricu pre nego što je preuzmete u telefon i instalirate? Od sada to možete učiniti jer je Google otvorio sekciju u Play Prodavnici gde će se nalaziti Instant igrice.

Ako se sećate, pre skoro 2 godine pisao sam članak o „Instant Apps“ i videli ste kako sam pokrenuo „Fruit Ninja“ igricu iz Play Prodavnice bez instalacije, gotovo instant. Tada su Instant aplikacije bile u Beta fazi i skoro niko nije ni znao za njih.

Sada, nakon što je ova tehnologija usvojena, svako može da proba Instant igrice. Za izradu Instant igrica developeri mogu da koriste onu tehnologiju za Instant Apps, a ograničeni su na 10 MB po igrici. To znači da će korisnik moći samo da proba deo igre pre nego što odluči da li će da je preuzme celu ili ne.

Bez obzira što su developeri igara ograničeni na tih 10 MB, oni mogu kreirati Instant verziju svoje igre tako da korisnika prebacuje sa prvog na, recimo, deseti nivo kako bi iskusio što više opcija i mogućnosti u igri.

google play android instnat game
Slika: PCMag

Bitno je i napomenuti da se nakon igranja Instant igre ništa od napretka u igri i podataka ne čuva nigde, čak se i ne pojavljuje ikonica (kao kada se igra instalira). Dakle, to je samo trenutno probanje igre bez potrebe za brisanjem iste ako se korisniku ne svidi. Kada se probanje završi, potrebno je samo izaći iz iste i to je to.

Google forsira Instant Games iz razloga što mnogo korisnika odustane od instalacije igara kada vide koliko zauzima, a ustvari možda bi im se svidela kada bi videli kod nekog prijatelja, pa bi instalirali svakako.

As games have gotten bigger, the time to install has increased, and gamers drop off“ – navodi Jonathan Karmel, menadžer za Google Play Instant.

Zato su Instant verzije igara dobre i za pokazivanje. Ako vi igrate neku igru i želite da je preporučite prijatelju, ne mora da čeka da se cela preuzme već je dovoljno da je samo proba.

google play android instnat games
Trenutno dostupne Instant igrice

Iako su Instant igre dostupne za sve, tj. izašle iz Beta faze, ipak je njihov razvoj u zatvorenoj Beta fazi. Tako da trenutno samo developeri najpopularnijih naslova, koje je sam Google pozvao, imaju mogućnost da kreiraju Instant verzije svojih igara. Naravno da će se krug developera polako širiti, a na kraju će svako moći da kreira Instant verziju svoje igre.

Kako do Instant igrica?

Sve što je potrebne jeste da otvorite sekciju Google Play Instant Games preko svog Android (5.0+) telefona i kliknete na „TRY NOW“ umesto na „Install“.

Nakon toga pričekajte da se učita nekoliko megabajta igre (kao što rekoh, maksimalno 10MB) i možete početi! Obično developeri stave negde u igrici taster za preuzimanje kompletne igre, pa možete preuzeti ili tako ili povratkom u Play Store pa odabirom „Install“.

Izvori: 1. PCMag 2. Tech Radar
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Cestitam ti na svemu sto radis, radis profesionalno. Za vecinu , odnosno veliku vecinu blogera a pogotovo e-novinara sto rade za Avaz i slicne novine i casopise koji sem stampanig izdanja i imaju i e-izdanje, Ti si umjetnik, pises svojim stilom koji je razuman, prije svega poucan kao i intresantan. Novinari, koje sam spomenuo u gornjoj recenici, ili sta su vec, nisu u stanju prepisati kako treba a ne napisati svoj clanak. Ja sam oko 12 godina na internetu po 10-tak sati dnevno a ne zaradjuem nista. Jednostavno ne znam ni dan danas kako bih poceo. A upucen sam u sve pomalo i citam mnogo, nije ovo razlog mog komentara ali eto naveo am i to. Pravi razlog komentara je jos jednom napominjem da si strucnjak pravi i zelim ti svu srecu u daljim studijama i na poslovnom planu. donirao bih nesto ali ne privredjujem trenutno i nadam se kad budem u stanju da cu nesto i uplatiti, tj donirati za tvoj blog…sretno

  2. Cestitam ti na svemu sto radis, radis profesionalno. Za vecinu , odnosno veliku vecinu blogera a pogotovo e-novinara sto rade za Avaz i slicne novine i casopise koji sem stampanig izdanja i imaju i e-izdanje, Ti si umjetnik, pises svojim stilom koji je razuman, prije svega poucan kao i intresantan. Novinari, koje sam spomenuo u gornjoj recenici, ili sta su vec, nisu u stanju prepisati kako treba a ne napisati svoj clanak. Ja sam oko 12 godina na internetu po 10-tak sati dnevno a ne zaradjuem nista. Jednostavno ne znam ni dan danas kako bih poceo. A upucen sam u sve pomalo i citam mnogo, nije ovo razlog mog komentara ali eto naveo am i to. Pravi razlog komentara je jos jednom napominjem da si strucnjak pravi i zelim ti svu srecu u daljim studijama i na poslovnom planu. donirao bih nesto ali ne privredjujem trenutno i nadam se kad budem u stanju da cu nesto i uplatiti, tj donirati za tvoj blog…sretno

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *