„Podeli objavu i učestvuj u nagradnoj igri“ je prekršaj!

Videli ste da neka Facebook stranica organizuje nagradnu igru i odmah ste pogledali uslove za učešće. Od uslova vidite: lajkuj, komentariši i podeli javno. Ako ste pomislili da sve to uradite, nemojte, pročitajte ovaj tekst prvo!

Naime, Facebook stranice NE SMEJU da traže od korisnika da nešto podeli kako bi ostvario pravo na učešće u nagradnoj igri. A evo i zašto:

Facebook Pages Terms (III, E, 3): „Promotions may be administered on Pages or within apps on Facebook. Personal Timelines and friend connections must not be used to administer promotions (ex: “share on your Timeline to enter” or “share on your friend’s Timeline to get additional entries”, and „tag your friends in this post to enter“ are not permitted).“ – izvor.

facebook page guidelines promotions
Facebook Pages Terms (11.03.2018.)

Što u prevodu znači: „Promocije se mogu vršiti na Stranicama ili preko Facebook aplikacija. Lične Vremenske linije i prijateljske konekcije ne smeju biti korištene za sprovođenje promocije (npr. „podeli na svoj Timeline da ušestvuješ“ ili „podeli na Timeline svog prijatelja da dobiješ dodatne bodove“, i „označi svog prijatelja u objavi da učestvuješ“ nije dozvoljeno).

Dakle, ako se od vas traži da lajkujete, ostavite komentar i podelite status, vi možete samo lajkovati i ostaviti komentar i time ostvarujete puno pravo na učešće u nagradnoj igri! Takođe, ako se od vas traži da ostavite komentar, ali da označite prijatelja u komentaru, ni to onda ne morate.

facebook nagradna igra prevara 1
Primer Stranice koja zahteva deljenje objave javno kao uslov za učešće u nagradnoj igri

Ali, pre svega toga setite se da Stranica koja zahteva od korisnika da podeli objavu i/ili označi prijatelja, kako bi ostvario pravo na učešće u nagradnoj igri, krši „Facebook uslove za stranice“ i možete je prijaviti.

Ozbiljnije kompanije koje sprovode nagradne igre na Facebook-u se pridržavaju ovih pravila, koliko sam ja primetio. Ako neka stranica zahteva sve ono što sam naveo, znate da nije ozbiljna i da ne bi trebalo da se uopšte i prijavite za nagradnu igru.

Napomena: nisam pravnik. Samo sam želeo da napišem ovaj tekst na srpskom kako bih skrenuo pažnju ljudima kada se upuštaju u sumnjive nagradne igre. Facebook uslovi za stranice su dostupni javno na engleskom jeziku, pa možete pročitati u celosti ako želite.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *