Vaš stil kuckanja kao biometrijski ključ za prijavu na sajtu!

Dvostepena autentifikacija (engl. two-factor authentication) je svakako poželjna zaštita za vaše online naloge. Ali, da biste omogućili tu opciju morate imati svoj telefon uvek pri sebi kako biste primili kodove za prijavu.

Problem nastaje kada vam ne stigne SMS, ili mu treba dosta vremena da stigne. Zato su kreirane aplikacije za offline generisanje kodova kao što je Google Authenticator. Ali i sa tom aplikacijom sam proces traje duže nego kad se samo prijavite na sajt bez dvostepene zaštite.

Da bi našli kompromis između brzine prijave i sigurnosti, grupa developera je pokrenula start-up pod nazivom „TypingDNA„.

Ono što TypingDNA radi je „razumevanje“ vašeg stila kuckanja koji koristi kao ključ za dvostepenu autentifikaciju.

typingdna-chrome-2fa

Kako to?

Jednostavno je: TypingDNA prepoznaje vaš stil kuckanja (nešto kao rukopis dok pišete) tako što AI detektuje koliko dugo držite neki taster, koliko vam vremena treba od jednog tastera do drugog, i slično. Zatim koristi to „znanje“ kao ključ za prikaz jednokratnih kodova za prijavu iz Google Authenticator aplikacije.

Dakle, ako vi unesete korisničko ime i lozinku vašim prstima i TypingDNA to upamti, neko drugi neće moći da se prijavi, iako ima vaše podatke za prijavu, jer nema vaš „rukopis“ kuckanja. Ne moram da pominjem da copy-paste ne radi.

TypingDNA je dostupan u vidu dodatka za Chrome veb pregledač besplatno, ali imate maksimum 1.000 zahteva (ne piše da li mesečno ili ukupno, ali su pretplate na mesečnom nivou pa pretpostavljam da je 1.000 mesečno).

Da bi ovo radilo, morate imati instaliran Google Authenticator u telefonu koji će generisati kodove, a TypingDNA dodatak je potrebno povezati kako bi koristio te kodove.

typingdna-chrome-2fa

Sada kada povežete te dve usluge, prilikom prijave na neki sajt ne morate više otvarati Google Authenticator aplikaciju i prekucavati kôd. TypingDNA dodatak će vam odmah ponuditi te kodove spremne za kopiranje ako prepozna vaš šablon kuckanja prilikom prijave.

U suštini imate jaku dvostepenu zaštitu preko Google Authenticator servisa, ali i olakšanu i bržu prijavu na sajtu pomoću TypingDNA dodatka – savršeno.

Možda zvuči komplikovano ali kada instalirate dodatak imaćete vodič kako da povežete i koristite sve to, a ako se ne snađete možete pogledati više detalja na njihovom sajtu.

Ako želite samo da testirate kako TypingDNA funkcioniše, to možete učiniti na Demo stranici na njihovom sajtu – probaj.

Izvori: 1. TNW 2. TypingDNA
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *