AI asistenti – poređenje za 2018. godinu

Lični asistenti sa veštačkom inteligencijom se usavršavaju sve više i brže kako vreme prolazi. Sada imamo četiri vodeća AI asistenta koja nam dolaze iz četiri različite kompanije. Naravno da svaka kompanija želi da ima najboljeg asistenta, pa se zato rade testiranja kako bismo dobili rezultate za rangiranje.

Kompanija Stone Temple je testirala i ove godine AI asistente Alexa, CortanaGoogle Assistant, i Siri u potrazi za najboljim. I rezultati su mešoviti, ali sumirano:

 • Google Assistant je najpametniji
 • Cortana je mnogo pametnija nego što svi misle
 • Alexa uči brže nego svi ostali
 • Siri se muči u svakom pogledu sem u humoru

Naime, kompanija je testirala asistente sa 4,942 upita i beležila da li je asistent odgovorio/la, da li je razumeo/la pitanje, da li je odgovor bio tačan, i da li odgovor potiče iz baze znanja ili iz drugih izvora (kao što je Wikipedia). I rezultati su prikazani na slici ispod:

AI asistenti rezultati 2018
Slika: Forbes

Kao što možemo videti Cortana se nalazi na drugom mestu, odmah posle Google asistenta. Prva dva mesta drže kompanije koje imaju svoje veb pretraživače pa se koriste tim podacima – ogromna prednost.

Google asistent se na mobilnom zabeležio mnogo bolje nego u pametnom zvučniku, što je malo iznenađujuće budući da je Google zvučnik kreiran posebno za njihovog asistenta. Dakle, Google asistent je na mobilnom odgovorio na skoro 80% upita sa tačnošću od 90%!

Cortana je odgovorila na oko 65% pitanja sa tačnošću od 90% takođe. Alexa je odgovorila na polovinu upita sa tačnošću od 80%, dok je Siri odgovorila na nešto više od 40% sa tačnošću od 80% takođe.

Ipak, Alexa uči veoma brzo što potvrđuje podatak da je na prošlogodišnjem testu iste kompanije odgovorila na svega 20% upita, a ove na polovinu. Siri takođe postaje pametnija, ali ne toliko brzo. Siri je odgovorila na 31% upita prošle godine, a ove na 40%.

Ovo su neka od pitanja koja su bila postavljena asistentima:

 • Koliko je brz jaguar?
 • U kojim filmovima se pojavljuje The Rushmore, New York?
 • Koliko centimetara ima inč?
 • Ko pozajmljuje glas Dart Vejderu?
 • Kako napraviti pesak?
 • Uporedi tigra i geparda
 • Da li je Joe Biden razveden?

Još jedna zanimljivost: kod odgovora se merio i smisao za humor. Recimo, Siri ima najveći smisao za humor, ali postaje ozbiljnija. Prošle godine je procenat komičnih odgovora bio skoro 0.8%, a sada je nešto više od 0.4%. Cortana-i nije bilo do šale sa 0.2% komičnih odgovora prošle godine, ali je ove godine popravila rezultat na 0.3%. Detaljnije možete videti na slici ispod:

AI asistenti rezultati 2018 humor
Slika: Forbes

Da li vi koristite nekog AI asistenta? Kako vam se čini?

Izvori: 1. Forbes 2. Stone Temple
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *