Gmail testira slanje poverljivih poruka

Sve više servisa za razmenu poruka uvodi poverljive poruke koje se mogu pročitati samo u zadatom vremenskom periodu. Informacije koje deli TechCrunch nagoveštavaju da i Gmail radi na takvim porukama.

Korisnik može poslati email i odabrati vremenski period nakon kojeg primalac više neće moći da je otvori, a poruka se ne može kopirati, štampati, proslediti ili preuzeti. Takođe, pošiljalac može izabrati opciju „Passcode“ koja će zahtevati od primaoca da unese kôd koji će dobiti od SMS porukom.

gmail expire message
Slika: techcrunch

Prema navodima izvora, ovaj metod se razlikuje od onog koji nudi ProtonMail jer se email smešta na zasebnu stranicu, a primalac može da je otvori preko linka koji mu je stigao kao klasičan email. Nakon što poruka istekne, link više neće biti aktivan, ali će email sa linkom ostati u sandučetu. Google se odlučio za ovaj metod verovatno da bi bio što kompatibilniji sa što većim brojem email klijenata.

gmail expire message
Slika: techcrunch

Međutim, još uvek se ne zna da li će slanje poverljivih poruka biti moguće samo na email adrese Gmail korisnika, ili svima. Razlog za to je što primalac mora da potvrdi pristup ponovnom prijavom na svoj nalog prilikom otvaranja linka sa poverljivom porukom.

gmail expire message
Slika: techcrunch

Imajte na umu da su ovo za sad sve samo nezvanične informacije tako da se još uvek ne zna kada će, i da li će, ova opcija biti dostupna svima. Ipak, ja bih voleo, a verujem i mnogi, da ova opcija zaživi.

gmail expire message
Slika: techcrunch
Izvori: 1. techcrunch 2. XDA
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *