Gmail testira slanje poverljivih poruka

Sve više servisa za razmenu poruka uvodi poverljive poruke koje se mogu pročitati samo u zadatom vremenskom periodu. Informacije koje deli TechCrunch nagoveštavaju da i Gmail radi na takvim porukama.

Korisnik može poslati email i odabrati vremenski period nakon kojeg primalac više neće moći da je otvori, a poruka se ne može kopirati, štampati, proslediti ili preuzeti. Takođe, pošiljalac može izabrati opciju „Passcode“ koja će zahtevati od primaoca da unese kôd koji će dobiti od SMS porukom.

Slika: techcrunch

Prema navodima izvora, ovaj metod se razlikuje od onog koji nudi ProtonMail jer se email smešta na zasebnu stranicu, a primalac može da je otvori preko linka koji mu je stigao kao klasičan email. Nakon što poruka istekne, link više neće biti aktivan, ali će email sa linkom ostati u sandučetu. Google se odlučio za ovaj metod verovatno da bi bio što kompatibilniji sa što većim brojem email klijenata.

Slika: techcrunch

Međutim, još uvek se ne zna da li će slanje poverljivih poruka biti moguće samo na email adrese Gmail korisnika, ili svima. Razlog za to je što primalac mora da potvrdi pristup ponovnom prijavom na svoj nalog prilikom otvaranja linka sa poverljivom porukom.

Slika: techcrunch

Imajte na umu da su ovo za sad sve samo nezvanične informacije tako da se još uvek ne zna kada će, i da li će, ova opcija biti dostupna svima. Ipak, ja bih voleo, a verujem i mnogi, da ova opcija zaživi.

Slika: techcrunch
gmailprivatnost
Komentari (0)
Dodaj komentar