Google ukida „goo.gl“ servis za skraćivanje linkova (+alternative)

Verujem da ste barem jednom naišli na link koji je počinjao sa „goo.gl„. Ako niste znali, taj servis za skraćivanje linkova je pod vlasništvom kompanije Google, a pokrenut je još 2009. godine. Međutim, Google će ga ukinuti za desetak dana, tačnije 13. aprila!

Naime, ovaj servis će raditi i nakon 13. aprila, samo što nakon tog datuma anonimni (neregistrovani) korisnici neće moći da kreiraju nove linkove. Korisnici koji imaju nalog, i koji su ovaj servis već koristili, moći će da nastave da kreiraju nove linkove još godinu dana – do 30. marta 2019. godine.

goo.gl service shutdown

Google se odlučio na ovaj potez kako bi pružio šansu (čitaj: preusmerio korisnike) svom servisu za upravljanje linkovima Firebase Dynamic Links (FDL). Ovaj servis nudi dosta opcija za developere i mnogo je fleksibilniji.

Nakon 30. marta 2019. godine svi postojaći skraćeni linkovi će idalje funkcionisati i preusmeravaće korisnike na odgovarajuće adrese. Ali, ti linkovi neće biti spojeni sa FDL pa će to developeri morati sami da urade. Kako bi ceo proces olakšao, Google je naveo da je moguće preuzeti sve goog.gl linkove, i informacije vezane za njih, u CSV formatu direktno iz goo.gl konzole.

Google je takođe predložio bit.ly i ow.ly kao alternative za krajnje korisnike koji ne žele, ili ne umeju, da koriste FDL.

Goo.gl možemo dodati u listu servisa koje je Google ugasio, a o čemu sam pisao već – lista.

Domaća alternativa: sn.rs

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *