Kako igrati Sega i Nintendo igre na Android-u?

Ako spadate u grupu ljudi čije su Sega i Nintendo igrice bile prve igrice u životu, i još ako ih se rado sećate, onda je ovo članak za vas. Ako ne spadate u tu grupu, tj. niste rođeni u doba Sega i Nintendo igrica, onda možete svakako baciti pogled pa možda odlučite da zaigrate neku igricu da vidite kakve su nekad bile.

Lično sam odrastao na Sega igricama i rado se sećam tih dana, iako smo više vremena provodili napolju tada. NES (Nintendo Entertainment System) igre nisam igrao, ali sam nailazio na neke slične igre, ili čak iste, koje su bile za Segu.

Preporuka: pogledajte kako funkcioniše pištolj za segu!

Tako da u ovom članku pišem o tome kako da igrate te stare Sega i NES igre na svom Android telefonu jer proces nije baš jednostavan, potrebno je uraditi nekoliko koraka.

1) Instalirajte emulator za Android

Ovih emulatora imate dosta i svi oni su manje više slični. Obično nude opcije za podešavanje kontrola, orijentacije ekrana, brzine igre, snimanje stanja igre, premotavanje igre (ako igubite život i sl.), pa čak i Cheat.

Jedina razlika je što se u nekim aplikacijama neke opcije plaćaju, ali sve nude besplatno ono što je najbitnije: učitavanje i igranje igrica.

Evo nekoliko aplikacija pa izaberite koja vam najviše odgovara: ClassicBoyNostalgia.NES (moj izbor), RetroArchGENPlusDroid

2) Traženje igrica

Nijedna od ovih Emulator aplikacija vam neće ponuditi igrice. Njih morate sami da tražite jer autori aplikacija ne žele da imaju posla sa zakonom. Igrice, dakle, skidate na sopstvenu odgovornost!

Igrice se skidaju sa neta i tražite ih kao: „naziv igre ROM“. Recimo: „Charlie Circus ROM“. Ali, ako ne znate koju igru da skinete već želite da vidite koje postoje pa da probate neku, onda pronađite na Google sajtove za to. Recimo ukucate: „NES ROMs“ za NES igrice, ili „Sega Genesis ROMs“ za Sega igrice.

Evo nekoliko sajtova za početak: emuparadise (NES)emuparadise (Sega), Freeroms (NES)Completeroms (NES), Completeroms (Sega)

3) Prebacite igre u telefon

Kada preuzmete igru biće verovatno spakovano u neku arhivu. Arhiva bi trebala da sadrži sam ROM, a može se desiti da ubace i neki Readme, link do sajta, i sl.

Kreirajte u telefonu bilo gde folder u koji ćete smeštati igre, recimo „ROMS“. U toj folder kreirajte po jedan folder za svaku igru (da biste se lakše snašli kasnije). Sad još kopirajte iz računara ROM-ove u odgovarajuće foldere koje ste kreirali.

nes i sega igre android

Recimo, „supermario.nes“ ROM fajl će da ide u „sdcard/ROMS/supermario/“ ako pretpostavimo da ste tako nazvali foldere. Ne morate na karticu smeštati fajlove, možete i u internu memoriju telefona, na vama je.

4) Učitavanje igrice

Sad pokrenite emulator koji ste instalirali i pronađite opciju za učitavanje igre. Moguće je da će pisati nešto poput „Load ROM“ ili „Find ROM“ i slično. A možda aplikacija i sama pronađe igrice u telefonu pa vam odmah ponudi da izaberete neku.

nes sega igre za android
Biranje ROM-a u aplikaciji

Kada izaberete tu opciju, videćete foldere koje imate u svom telefonu. Idite do putanje gde ste smestili igru. Uđite u folder sa željenom igrom i izaberite onaj ROM fajl koji ste preuzeli i tu prekopirali iz računara.

Sada će se pokrenuti igrica ukoliko je sve prošlo kako treba.

5) Uživajte!

nes sega igre za android nes sega igre za android

Igricu igrajte pomoću komandi koje vidite na ekranu, a ako vam ne odgovaraju emulator bi trebao da poseduje u opcijama mogućnost prilagođavanja kontrola. Pogledajte šta se sve nudi od opcija i podesite emulator prema svojim potrebama i uživajte u igrama.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *