Kako podesiti da laptop radi i kada se ekran zaklopi?

Podrazumevana akcija kod gotovo svih laptop računara koja će se desiti nakon zaklapanja ekrana jeste „Sleep“ mod, odnosno mod spavanja. To je i najbolja opcija za laptop jer on ima svoju bateriju pa se stanje u RAM-u može čuvati i nakon što se laptop raskači sa punjača. Ovde pročitajte više o „Sleep“ i „Hibernate“ modu.

Međutim, neke ljude ovo nervira jer im iz nekog razloga treba uključen laptop dok je ekran spušten. Srećom, ovo se lako rešava u Windows sistemu.

1) Otvorite podešavanja napajanja

To možete učiniti na nekoliko načina, ali najlakša dva su:

  • Desni klik na ikonicu baterije pa „Power options“
  • Control Panel > Hardware and sound > Power options
run-the-laptop-with-lid-closed-pic1
Slika: intowindows

2) Sa leve strane izaberite „Choose what closing the lid does

run-the-laptop-with-lid-closed-pic2
Slika: intowindows

3) Pronađite stavku „When I close the lid

4) Izaberite šta će se desiti kada je laptop na bateriji, i na punjaču

run-the-laptop-with-lid-closed-pic3
Slika: intowindows

Dobra stvar je što možete podesiti zasebno šta će se desiti kada spustite ekran kada je laptop na punjaču, a šta kada je na bateriji. Ako želite da laptop radi i nakon što se ekran spusti, izaberite opciju „Do nothing„.

Ova opcija nije preporučljiva da se podesi ako je laptop na bateriji. Jer može se desiti da mahinalno zatvorite ekran i odete, a laptop nastavi da radi pa se baterija istroši.

Izvori: 1. Intowindows
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *