Kako sakriti „Notch“ na Android telefonu?

„Notch“ je urez na vrhu ekrana telefona u koji su smešteni senzori i prednja kamera. Ovu metodu koriste proizvođači (tj. dizajneri) telefona jer ti senzori ne mogu da se smeste ispod površine ekrana, kao ni kamera (barem za sada). Na taj način se dobija veći „Screen to body ratio“, odnosno ekran pokriva veću površinu telefona.

Ako spadate u onu grupu ljudi koji ne vole Notch, ali su nekim slučajem dobili/kupili telefon sa tim, onda vam preporučujem jednu aplikaciju koja će sakriti taj urez.

Pod „sakriti“ mislim na to da će kreirati crnu traku visine tog ureza tako da će se i sam urez „stopiti“ sa crnom pozadinom (budući da je i on crn) i neće se ni primetiti.

Da biste sakrili Notch jednostavno samo instalirajte besplatnu aplikacijuNacho Notch“ i aktivirajte je. Ona će automatski prepoznati visinu ureza i postaviti crnu traku iste visine.

Da biste uključili/isključili crnu traku, dodajte „Nacho Notch“ Quick Tile u panel sa prečicama. Taj panel se otvara tako što povučete obaveštenja dva puta, ili sa dva prsta istovremeno. Svaki telefon ima opciju uređivanja tih prečica pa samo dodajte i ovu prečicu negde gde vam je zgodno.

nacho-notch
Slika: addictivetips

Ova metoda skrivanja je dosta solidna i u većini slučajeva će pomoći, a ne košta vas ništa. Možda jedna od mana je što će se onda izgubiti taj izgled velikog ekrana, ali ako vam to nije bitno onda nema problema.

Ono što takođe gubite jeste obojena statusna traka. Noviji Android sistemi imaju prilagodljivu statusnu traku pa se njena boja menja u odnosu na pozadinu. Kada sakrijete Notch, statusna traka će uvek biti crna. To je i logično jer je Notch crn pa drugačije i ne može. A tu nastaje i problem jer neke aplikacije forsiraju boju slova u statusnoj traci pa ako podese da pozadina bude svetla a slova tamna, sada će pozadina biti crna ali i slova. Za sada ne postoji rešenje jer je to do developera aplikacija koji određuju boju.

 

Izvori: 1. addictivetips
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *