Da li nas Google uvek prisluškuje? Ne! (TEST)

Izašlo mi u preporukama na Youtube-u jedan domaći video sa naslovom „Da li Nas Google Uvek Prisluskuje? (Test Uzivo)“ i reko ajd’ da vidim o čemu se radi. Pogledao sam prvo teoriju, koja je trajala većinu video klipa, pa onda na kraju i test.

Čovek je „dokazao“ da Google može plasirati reklame na osnovu onoga što „čuje“ u okolini. Ali…

O čemu se radi?

Naime, taj jutjuber je uradio kratak eksperiment koji je imao za cilj da dokaže da će mu Google prikazati reklamu nekog brenda ukoliko ime tog brenda bude izgovarao naglas više puta. Pretpostavka je da Google koristi pametne telefone za prisluškivanje okoline i na osnovu toga nudi reklame (ukoliko ste prijavljeni na isti Google nalog).

Google asistent test

Prvo je objasnio kako radi Google asistent: ako kažete „Ok, Google…“ ono što izgovorite nakon toga će biti snimljeno, ali će telefon takođe snimiti i tu naredbu.

To jeste tačno, proverio sam i lično. Dakle, kada vi kažete „Ok, Google“ uređaj će početi da sluša vašu komandu – jednostavno. Ali, ono što je ovde zabrinjavajuće jeste što se na Google server šalje kompletna rečenica, čak i to „Ok, Google“!

Zašto je to zabrinjavajuće? Pa jer očigledno Google aplikacija (Asistent) sluša sve vreme i aktivira se kada izgovorite ključnu reč (kako bi znala da ste izgovorili komandu). Da stvar bude još zanimljivija, Google u taj audio fajl skladišti i nekoliko sekundi pre nego što izgovorite „Ok, Google“!

Uradio sam test i za ovo, i to na telefonu i na Google Home uređaju.

Test je izgledao ovako: izgovarao sam brzo i uzastopno neko slovo i odmah nakon toga izgovorio „Ok, Google“. Zatim sam otišao u aktivnosti mog naloga, pa u sekciju sa glasovnim komandama, i iskopao audio fajl koji je Google sačuvao na svom serveru.

Rezultat za telefon: izgovarao sam slovo „T“ i zatim „Ok, Google“ i u audio fajlu sam mogao jasno čuti „T T T T… Ok Google…“

Rezultat sa Google Home-a: izgovarao sam slovo „B“ više puta i onda „Ok, Google“. U audio fajlu se jasno čuje „B B B B… Ok Google…“

Ovo su oba audio fajla sa Google-ovog servera:

Google asistent u Google Home

Google asistent u telefonu

Dakle, Google čuva i ono što ste izgovorili PRE komande za aktivaciju glasovne pretrage! Google je to čak i sam javno napisao na stranici za pomoć: „Google records your voice and other audio, plus a few seconds before, when you use audio activations like: Saying commands like ‘Ok Google’ “ – izvor.

Da li to onda znači da Google sluša sve vreme i na taj način izvlači informacije o našim interesovanjima?

Google NE koristi te informacije za plasiranje reklama!

Ok, ustanovili smo da Google aplikacija (tj. asistent) uvek osluškuje, ali to ne znači da koristi te informacije za plasiranje reklama. Zapravo, ovo je Google javno izjavio „We do not use ambient sound from any device to target ads.“ – izvor.

Konačni test

Da bi ovu informaciju proverili, BuzzFeed je uradio test. Chris je sproveo eksperiment u trajanju od čak 17 dana!

On je hteo da izgovara neku reč, ime nekog objekta/proizvoda, svakoga dana po 50 puta u blizini telefona kako bi video da li će mu Google ponuditi reklamu za taj proizvod. Njegovi uslovi su bili:

  • Predmet ne sme biti povezan sa njim na bilo koji način
  • Ne sme ni na jedan drugi način pretražiti tu reč online
  • Taj predmet nikada u životu nije pretražio/kupio
  • Predmet mora biti iz oblasti koja ga uopšte ne zanima

I za predmet je izabrao „Crib„, što je u prevodu „Kolevka (za bebe)“.

Da li je test uspeo? Pošto je on hteo da mu Google na kraju ponudi reklamu za kolevku – onda nije. Tako da je on dokazao da Google NE koristi zvuk iz okoline kako bi plasirao reklame.

Zaključak

Kako se onda reklama za Samsung pojavila onom Youtuberu s početka članka nakon što je pomenuo tu kompaniju ranije? Jednostavno je – slučajnost.

Google ipak koristi vašu aktivnost, koju prikuplja na razne načine ali ne i osluškivanjem okoline, na internetu kako bi vam plasirao reklame. Možda je taj Youtuber ranije tražio neku elektroniku, Samsung prizvode, ili proizvode drugih konkurentskih firmi, pa mu je Google plasirao tu reklamu. Danas uglavnom firme plate da se njihova reklama pojavi ukoliko se korisnik zanima za proizvode konkurentske firme.

Sve u svemu, ne morate se plašiti da vas Google presluškuje preko telefona. Ako se ipak plašite, onda idite u podešavanja telefona i Google naloga pa isključite čuvanje vaših glasovnih aktivnosti. Na ovoj veb stranici možete pronaći vaše audio snimke koje je Google sačuvao (prijavite se preko svog Google naloga).

Izvori: 1. CBS News 2. BuzzFeedVideo
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Verujem da Google, koristi mogućnost, da snima sve što se dešava u blizini telefona i da taj materijal koristi na razne načine, za svoje potrebe a smatram da su nama, kao krajnjim korisnicima dostupne samo informacije prikupljene u skladu sa uslovima korišćenja. To isto mislim i o mogućnostima isključivanja određenih funkcija. Što se tiče oglasa, možda, u ovom trenutku, izgovoreno ime proizvoda nije dovoljno jak signal da bi bio plasiran oglas ali sam uveren da u kombinaciji sa drugim faktorima izgovorene reči doprinose pokretanju oglasa i da će vremenom one dobiti na značaju. Možda će za par godina telefon aktivno učestvovati u razgovoru i davati predloge od kojih će jedan deo biti plaćeni oglasi.

    • Tako je, nema sumnje da u kombinaciji sa ostalim signalima Google plasira oglase. Međutim, poenta članka jeste dokazati da Google ne plasira oglase na SAMO na osnovu toga što „prisluškuje“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *