Google I/O 2018 – najzanimljivije novine u 14 minuta

Google je na I/O konferenciji i ove godine predstavio tonu zanimljivih i korisnih novina. Ako ste gledali ceo snimak (ili uživo), znate već da je Google ulagao dosta u AI. To je i očekivano, ali zanimljivo je to što su jako lepo integrisali AI u svakodnevne aktivnosti korisnika. Pa tako korisnik sada može koristiti AI sasvim normalno, kao da ima interakciju sa realnom osobom.

Ukratko nekoliko zanimljivosti koje je Google predstavio ću opisati ovde. Na kraju je video snimak od 14 minuta u kojem sve to možete čuti i videti kako funkcioniše.

1) Dovršavanje rečenica u Gmail-u

Google I/O 2018 Conference highlight

Trenutno dostupno u okviru novog Gmail-a kao eksperimentalna opcija. U suštini, Gmail će vam ponuditi deo rečenice na osnovu započete. Možete dovršiti rečenu prostim pritiskom na taster „Tab“.

2) Google Photos AI

Google I/O 2018 Conference highlight

Ova aplikacija će dobiti AI koji će moći da oboji crno-bele slike, kao i da istakne nešto na slici. Pa tako možete, recimo, namestiti da cela slika bude crno-bela a samo jedna osoba da bude u boji. Ili da pozadina bude crno-bela a neka osoba obojena. Ovo je samo dodatak već dostupnoj opciji „Google Lens“.

3) Google asistent će voditi realni razgovor umesto vas!

Google I/O 2018 Conference highlight

Možete narediti asistentu da vam zakaže šišanje u subotu između 10 i 13 časova. Asistent će sam pozvati vaš salon i pričati sa osobljem kao realna osoba. Da nisam video svojim očima ne bih verovao koliko je Google to usavršio i kako je razgovor tečan i tačan.

4) Razgovor sa Google asistentom u kontinuitetu

Kad smo već kod asistenta, novo ažuriranje će doneti i neprekidan razgovor. Nećete morati više da kažete „Ok, Google“ svaki put kada želite da zadate komandu. Biće dovoljno jednom da pokrenete asistenta, a kasnije možete samo nastaviti da razgovarate. Naravno, asistent će razaznati vaš glas od okolinog šuma pa se neće aktivirati slučajno.

5) Android P i AI

Google I/O 2018 Conference highlight

Nova verzija Android-a dolazi sa veštačkom inteligencijom koja je integrisana u sam sistem. Tu je da se pobrine za svakodnevne aktivnosti korisnika. Recimo: podešavanje nivoa osvetljenja ekrana, balansiranje potrošnje baterije, predlog za pokretanje naredne aplikacije…itd.

6) ML Kit

Google I/O 2018 Conference highlight

API za developere koji žele da iskorite veštačku inteligenciju koju Google ima. Developeri mogu kreirati aplikacije koje će, recimo, prepoznavati objekte, lica, odgovarati na poruke automatski…i sl.

7) AR navigacija pomoću Google mapa

Google I/O 2018 Conference highlight

Google Maps će koristiti kameru vašeg telefona kako bi prikazale smer kuda da se krećete. Dakle, kreirate putanju, usmerite kameru negde oko sebe, i aplikacija će vam pokazati put kojim da idete. Usput ćete videti i neke lokacije kao što su kafići, restorani, državne ustanove… sve ono što bi vam pomoglo u orijentaciji.

Ostatak u video snimku ispod:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *