Kako pokrenuti bilo koji program bez instalacije?

Ima mnogo razloga zbog kojih biste želeli da pokrenete neki program bez instalacije. Recimo: želite da na brzinu testirate neki program; želite da vidite samo kako se ponaša na vašem hardveru; želite samo da vidite da li poseduje neku opciju… i tako dalje.

U tome vam može pomoći jedan besplatan alat pod nazivom „Zero Install„.

Taj alat služi kao kontejner (engl. Container) za programe. Kada instalirate neki program preko ovog alata, on se ne instalira u vaš sistem ali ga možete koristiti normalno.

Uputstvo

1) Preuzmite i pokrenite Zero Install (Win, Linux, OS X)

2) Izaberite program iz kataloga

zero install tutorial

Videćete listu dostupnih programa. Imate polje za pretragu na vrhu.

3) Pokrenite sa „Run

Pored naziva svakog programa ćete videti „Run“ opciju. Ako kliknete na to program će početi da se preuzima i na kraju će se pokrenuti. Ako kliknete na malu strelicu pored „Run“, imaćete dodatne opcije za pokretanje.

zero install tutorial

4) To je to!

zero install tutorial

Treba napomenuti da u katalogu nemate mnogo programa na raspolaganju. Ali, ako kliknete na „More applications“ imaćete opcije da dodate još. Pa tako možete pretražiti pomoću ključnih reči XML fajlove.

XML fajlovi, u ovom slučaju, sadrže instrukcije za Zero Install o tome koji program je u pitanju, ikonica, tehnički detalji za preuzimanje, integraciju sa sistemom i pokretanje – opširnije. Dobra strana ove metode je što se može koristiti nezavisno od operativnog sistema. Takođe, Zero Install nudi alat za kreiranje XML instrukcije za neki program kojeg nema na listi, pa na taj način možete „spakovati“ bilo koji i pokrenuti bez instalacije.

Zero Install nudi i API za sinhronizaciju, integraciju programa sa sistemom, kreiranje portabilne verzije… više na zvaničnom sajtu.

Izvori: 1. techviral
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *