Kako promeniti datum kreiranja / izmene nekog fajla ili foldera

4

Pored toga što fajlovi i folderi sadržene informacije koje su potrebne korisniku, sadrže još i informacije koje su bitne sistemu. Neke od tih informacija su vreme kreiranja, izmene i pristupa.

Ako pogledate informacije nekog foldera možete videti koliko se unutra fajlova/foldera nalazi, ukupna veličina svih fajlova, ko ima pristup folderu… i tako dalje. Pored svih tih informacija možete videti i:

 • Datum kreiranja
 • Datum poslednje izmene

Ove vrednosti ne možete ne možete menjati jer ih upisuje sam sistem kada kreirate, odnosno izmenite, sadržaj tog foldera.

Sa fajlovima je slična situacija s tim da se kod njih može videti malo više informacija. Recimo vrsta, veličina, prava pristupa… i još nekoliko dodatnih informacija koje se razlikuju u zavisnosti od vrste fajla. Pored svega toga ćete pronaći i:

 • Datum kreiranja
 • Datum poslednje izmene
 • Datum pristupa

I ove tri vrednosti ne možete menjati namerno, morate koristiti softver koji je namenjen za to. U ovom članku opisujem jedan takav softver.

Attribute Changer

Ovaj alat sam izabrao jer je jako jednostavan za korišćenje, nema nepotrebnih opcija, lagan je za sistem, a najbitnije mnogima – besplatan je!

Iako sa ovim alatom možemo promeniti vreme kreiranja/izmene/pristupa nekom fajlu i folderu, on se može koristiti za izmenu i ostalih atributa. Evo nekoliko opcija koje nudi:

 • Izmena datuma kreiranja/izmene u slikama
 • Izmena datuma kreiranja/izmene fajlova/foldera
 • Izmena više atributa odjednom
 • Filteri (+wildcard)
 • Izmena atributa foldera i fajlova unutar njega u isto vreme

Uputstvo

1) Preuzmite i instalirajte Attribute Changer – Download

2) Izaberite fajl/folder čiji datum želite da promenite

3) Desni klik na taj fajl/folder pa „Change Attributes

file folder attribute changer free

4) Podesite kako želite

E u ovom prozorčetu sve podešavate. Kao što vidite postoji odvojena sekcija samo za izmenu datuma. Videćete tri stavke:

 • Created – kreirano
 • Modified – izmenjeno
 • Accessed – poslednji pristup

Sve tri vrednosti menjate na isti način – upisivanjem datuma/vremena. Ali, imate desno od svake stavke i napredne opcije (uzvičnik).

file folder attribute changer free

5) Sačuvajte

Kada ste podesili sve kako želite, sačuvajte promene klikom na „Apply“, pa „Ok“ i onda opet „Ok“ da zatvorite program.

Ovako izgleda rezultat:

file folder attribute changer free

Povezano:
4 komentara
 1. Atina kaže

  Zdravo Stefane, molim za info vezano za program Change Attributes. Kako da ne menjam datum pristupa „Accessed“ ako sam promenila Created i Modified? Želim da se svaki put prilikom otvaranja fajla vidim tačan datum otvaranja fajla, a ne neki fiksiran datum. Hvala unapred

  1. Stefan Marjanov kaže

   To nisam testirao :/

 2. dnedzad kaže

  Sve u superlativu za vaš sajt. Pitanje: kako ustanoviti prvi datum kreiranja fajla npr. slike koja je par puta prenošena na druge medije pa se svaki put i datum kreiranja mijenja. Znači pravi datum kada je fitigrafija snimljena.
  Hvala.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Ako su podaci sačuvani u samoj slici (EXIF data) onda piše kada otvorite Properties „Created date“, ili „Datum kreiranja“.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.