Očistite računar od nepoželjnog softvera pomoću Chrome-a!

Postoji dosta alata za čišćenje računara od nepoželjnih softvera, a jedan takav alat je integrisan i u Chrome veb pregledač. Mnogi ni ne znaju, ali Google je integrisao ESET-ov alat za pronalaženje neželjenog softvera direktno u Chrome i svaki korisnik mu može pristupiti i koristiti ga.

Ipak, ovaj alat je dizajniran samo da pronalazi softvere koji „na silu“ ubacuju zaražene dodatke, reklame, menjaju opcije veb pregledača, ili na bilo koji drugi način nanose štetu veb pregledaču.

To znači da ovaj alat možda neće biti efikasan u pronalaženju svih vrsta malvera i štetnog softvera, ali će svakako pronaći one koji žele da naude vašem veb pregledaču. Taj alat se pokreće s vremena na vreme u pozadini, a u proces menadžeru ga možete prepoznati pod „software_reporter_tool.exe“

Tako da, ukoliko primetite da je iskorištenost procesora naglo porasla, a znate da ništa zahtevno ne radite na računaru, postoji mogućnost da je skeniranje ovog alata pokrenuto.

Ako želite, možete i ručno bilo kada pokrenuti skeniranje, a to možete učiniti na sledeći način:

1) U URL traku kopirajte sledeći link

chrome://settings/cleanup

2) Kada odete na taj link videćete sledeće:

  • Find and remove harmful software – Find
  • Report details to Google – on/off

3) Izaberite da li želite da šaljete rezultate Google-u

Ako izaberete da šaljete rezultate Google-u, onda će se snimiti log vašeg sistema i poslati Google-u. Taj log može sadržati trenutno aktivne procese u vašem računaru, zakazane taskove, Registry ključeve, dodatke i fajlove vezane za neželjene programe koje alat pronađe.

4) Pokrenite

Kada ste označili da li želite da šaljete log vašeg sistema Google-u, ostaje vam još da kliknete na taster „FIND“ koji se nalazi desno od „Find and remove harmful software“.

Proces može potrajati pa budite strpljivi. U tom procesu Chrome će vam zatražiti UAC dozvole, pa samo potvrdite sa „YES„.

chrome-malware-removal-tool-1

5) Kraj

Kada se proces završi, videćete rezultate koji mogu sadržati listu neželjenih softvera, ili poruku da ništa nije pronađeno.

threats-detected-details
Slika: bleepingcomputer

Ukoliko je nešto pronađeno, imaćete opciju da odmah to i uklonite. Ako to izaberete, onda će alat početi da uklanja neželjene softvere i pitati vas da ponovo pokrenete sistem. Ponovno pokretanje sistema je potrebno kako bi se brisanje neželjenih softvera završilo u potpunosti.

Izvori: 1. bleepingcomputer
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *