Od sada možete „@“ označiti nekoga u Gmail-u

Označavanje korisnika sa „at“ (@) simbolom je postalo standard na internetu. Najpoznatija društvena mreža koja se i poznaje po tome jeste Twitter. Međutim, vremenom su i ostale društvene mreže uvele tu opciju, pa onda i forumi, i tako dalje. Gmail je takođe odlučio da uvede ovu opciju.

Ako se pitate zašto ta opcija na Gmail-u i kako će funkcionisati, odgovori slede.

Naime, ako imate novi Gmail onda ste sigurno već istražili nove opcije. Označavanje Gmail korisnika sa @ simbolom je nova opcija koju možete takođe isprobati već sada.

Potrebno je da samo unesete taj simbol i počnete da kuckate ime nekog vašeg kontakta, ili njegovu email adresu.

Uputstvo

Primera radi: ako počnete da kuckate @stefan… pojaviće se lista vaših kontakata koji imaju ime Stefan ili im je to sastavni deo email adrese.

Možete kliknuti na željeni kontakt ili ga strelicama za gore i dole na tastaturi selektovati pa sa enter izabrati.

mention in gmail at

Rezultat

Kada označite osobu, tj. email, ta osoba neće dobiti nikakvo obaveštenje i slično, već će se samo jednostavno linkovati email.

Recimo, ako ste označili email ovog bloga sa @ simbolom, onda će se pojaviti ime i biti linkovan email sa href tagom.

Evo ovako: <a href=“mailto:[email protected]“…>

Na slici ispod možete videti da je veb pregledač prepoznao link kao email adresu i ponudio je opciju „Copy email address“, što inače ne bi da nisam stavio „mailto“ na početku.

linked mention in gmail

Razlog

Kao što vidite ovaj link je malo drugačiji nego klasični jer sadrži „mailto“ što znači da je link nakon dvotačke ustvari email. Na taj način veb pregledač zna da je to email i postupaće drugačije sa njim.

To sve postoji da bi korisnik mogao da pošalje poruku na linkovan email prostim klikom na taj link. Ipak, korisnik mora imati podešen podrazumevani alat za slanje email poruka. Ako želite da koristite Gmail za to, pročitajte ovo uputstvo koje sam pisao.

Izvori: 1. TNW
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *