Razlike između Stock Android, Android One i Android Go

Nekada beše samo Android, a danas imamo nekoliko verzija. Svaka ta verzija je kreirana sa idejom da bude što je više moguće kompatibilna sa nekom grupom uređaja. I tako sada imamo Stock Android, Android One i Android Go. Mnoge buni koja verzija je za koje uređaje i koja je razlika između njih, pa evo objašnjenja ukratko.

Klasičan Android

download-galaxy-s9-touchwiz-launcher-apk-696x468
Galaxy S9 / Slika: naldotech

Ovu verziju verovatno i vi imate budući da se nalazi u većini uređaja. OEM-i kao što su LG, Samsung, Huawei, itd. uzimaju otvoren Android kôd (AOSP) i dorađuju tako da odgovara njihovim uređajima. Ove kompanije, pak, moraju imati sertifikat kako bi koristili Google servise (Google Mobile Services), a uz to pakuju i neke svoje aplikacije. Recimo, Samsung će pored Play prodavnice ubaciti i njihovu, isto tako i galeriju, kalendar, sat…itd. a često OEM-i ubacuju i svoje teme kao što su Samsung TouchWiz, HTC Sense, EMUI, itd.

Bitna razlika jeste i što ažuriranja na vaš uređaj šalje OEM (proizvođač) i to je razlog zbog kojeg čekate dugo na novo ažuriranje, pogotovo novu verziju sistema.

Stock Android

stock-Android-on-Pixel
Stock Android na Pixel telefonu / Slika: androidauthority

Gledano kroz istoriju, Stock Android je ona verzija sistema koju je Google pakovao u njegovu liniju uređaja. Pre je to bila linija Nexus, a sada je Pixel. Kako je aktuelna linija Pixel, nju ćemo uzeti u obzir.

Ovi uređaji dobijaju ažuriranja direktno od Google-a, uglavnom prvi, čim ih Google objavi. Potražnja za ovim uređajima je porasla vremenom, a najviše zbog toga što se dobija sistem bez „smeća“ (Bloatware). OEM-i ubacuju svoje aplikacije i servise, kao što sam pomenuo, i sve to ume da „zaguši“ telefon. Zbog toga sve više ljudi želi čisto Android iskustvo bez ikakvih dodatnih aplikacija i usluga koje će im samo smetati. Ipak, nekima ne odgovara čist Android jer onda nemaju neke korisne servise koje nudi OEM, kao što je recimo Samsung Health.

Napomena: nemojte da vas pojam „Stock“ zbuni pa da pomešate sa onim koji sam pominjao u članku o ROM-ovima. U ovom slučaju se radi o čistom Android-u, a u onom članku se radi o neizmenjenom (od strane korisnika) ROM-u koji dolazi uz telefon (u ovom članku „klasičan Android“). Isti termin se koristi u oba slučaja ali se misli na različite stvari.

Android One

Android-One-on-Moto-X4
Android One na Moto X4 / Slika: androidauthority

Ova verzija Android-a je lansirana u Indiji još 2014.-e godine i namenjena je slabijim uređajima, ali se posle koristila i u jačim. U suštini, Android One je neka vrsta usluge koju pruža Google proizvođačima telefona u vidu razvoja softvera. Jer, neke kompanije žele samo da prave hardver i rade na marketingu i sl., a nemaju resursa da se bave i softverom (kao što to rade oni OEM-i koje sam pominjao – Samsung, LG…).

Tada Google stupa na scenu i obavezuje se da će im pomoći, za novčanu naknadu, u implementaciji softvera u njihov hardver. Google tada šalje Android ažuriranja redovno i u telefonima će se uveka nalaziti čist Android sa najnovijim ažuriranjma – baš kao što to rade sa njihovom linijom uređaja.

Pomenuo sam da Google naplaćuje Android One, a takođe znamo da je Android besplatan, zašto i kako? Proizvođači sam Android dobijaju besplatno, ali Google naplaćuje svoje usluge kodiranja, razvoja, implementacije, održavanja… sve to ne mora da radi proizvođač uređaja.

Android Go

Android-Go-on-Nokia-1
Android Go na Nokia 1 / Slika: androidauthority

I na kraju imamo Android Go koji se pojavio nedavno. Ova verzija je takođe namenjena slabijim uređajima, i to je „lakša“ verzija Androida uz koju dolaze „Go“ (lakše) verzije aplikacija, kao što su Maps Go, Gmail Go, Google Go, itd.

Glavna razlika između Android One i Android Go jeste ta što „Go“ ne dolazi direktno od Google-a već opet od OEM-a. Recimo, Nokia pravi jeftiniji i slabiji telefon i želi da stavi Android Go. Nema problema, uzmu Android Go i implementariju u njihov telefon. Potom, kada se pojavi ažurirane sistema, Nokia uzima od Google-a novi kôd i nakon što proveri i, eventualno napravi izmene, šalje ažuriranje korisnicima.

U celom tom procesu postoji kašnjenje, a to isto se dešava i kod one standardne Android verzije o kojoj sam prvo pisao.

Sumirano

  • Standardni Android je Android koji prilagođavaju OEM-i i oni šalju ažuriranja, zbog toga postoji kašnjenje.
  • Stock Android dolazi direktno od Google-a za Google-ov hardver (kao što je Pixel linija) i to je čist Android. Google je takođe zadužen za redovna ažuriranja i zbog toga nema kašnjenja.
  • Android One takođe dolazi direktno od Google-a, i takođe je čist Android, ali za ostale uređaje. Google je zadužen za ažuriranja i zbog toga nema kašnjenja.
  • Android Go je zamena za Android One za slabije uređaje. Ažuriranja šalju OEM-i i zbog toga postoji kašnjenje.
Izvori: 1. androidauthority
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Hvala, stalno se pitam šta je to „čisto android iskustvo“ koje se često pominje u recenzijama telefona, ovde sam našla odgovor.
    Sve najbolje u daljem radu!

  2. Odlican tekst. Mozda i predlog za neki novi clanak (mozda je i bio, ali sam ga propustio) o razlici izmedju androida i miui operativnih sistema.
    Pozz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *