Razlike između Stock Android, Android One i Android Go

3

Nekada beše samo Android, a danas imamo nekoliko verzija. Svaka ta verzija je kreirana sa idejom da bude što je više moguće kompatibilna sa nekom grupom uređaja. I tako sada imamo Stock Android, Android One i Android Go. Mnoge buni koja verzija je za koje uređaje i koja je razlika između njih, pa evo objašnjenja ukratko.

Klasičan Android

download-galaxy-s9-touchwiz-launcher-apk-696x468
Galaxy S9 / Slika: naldotech

Ovu verziju verovatno i vi imate budući da se nalazi u većini uređaja. OEM-i kao što su LG, Samsung, Huawei, itd. uzimaju otvoren Android kôd (AOSP) i dorađuju tako da odgovara njihovim uređajima. Ove kompanije, pak, moraju imati sertifikat kako bi koristili Google servise (Google Mobile Services), a uz to pakuju i neke svoje aplikacije. Recimo, Samsung će pored Play prodavnice ubaciti i njihovu, isto tako i galeriju, kalendar, sat…itd. a često OEM-i ubacuju i svoje teme kao što su Samsung TouchWiz, HTC Sense, EMUI, itd.

Bitna razlika jeste i što ažuriranja na vaš uređaj šalje OEM (proizvođač) i to je razlog zbog kojeg čekate dugo na novo ažuriranje, pogotovo novu verziju sistema.

Stock Android

stock-Android-on-Pixel
Stock Android na Pixel telefonu / Slika: androidauthority

Gledano kroz istoriju, Stock Android je ona verzija sistema koju je Google pakovao u njegovu liniju uređaja. Pre je to bila linija Nexus, a sada je Pixel. Kako je aktuelna linija Pixel, nju ćemo uzeti u obzir.

Ovi uređaji dobijaju ažuriranja direktno od Google-a, uglavnom prvi, čim ih Google objavi. Potražnja za ovim uređajima je porasla vremenom, a najviše zbog toga što se dobija sistem bez „smeća“ (Bloatware). OEM-i ubacuju svoje aplikacije i servise, kao što sam pomenuo, i sve to ume da „zaguši“ telefon. Zbog toga sve više ljudi želi čisto Android iskustvo bez ikakvih dodatnih aplikacija i usluga koje će im samo smetati. Ipak, nekima ne odgovara čist Android jer onda nemaju neke korisne servise koje nudi OEM, kao što je recimo Samsung Health.

Napomena: nemojte da vas pojam „Stock“ zbuni pa da pomešate sa onim koji sam pominjao u članku o ROM-ovima. U ovom slučaju se radi o čistom Android-u, a u onom članku se radi o neizmenjenom (od strane korisnika) ROM-u koji dolazi uz telefon (u ovom članku „klasičan Android“). Isti termin se koristi u oba slučaja ali se misli na različite stvari.

Android One

Android-One-on-Moto-X4
Android One na Moto X4 / Slika: androidauthority

Ova verzija Android-a je lansirana u Indiji još 2014.-e godine i namenjena je slabijim uređajima, ali se posle koristila i u jačim. U suštini, Android One je neka vrsta usluge koju pruža Google proizvođačima telefona u vidu razvoja softvera. Jer, neke kompanije žele samo da prave hardver i rade na marketingu i sl., a nemaju resursa da se bave i softverom (kao što to rade oni OEM-i koje sam pominjao – Samsung, LG…).

Tada Google stupa na scenu i obavezuje se da će im pomoći, za novčanu naknadu, u implementaciji softvera u njihov hardver. Google tada šalje Android ažuriranja redovno i u telefonima će se uveka nalaziti čist Android sa najnovijim ažuriranjma – baš kao što to rade sa njihovom linijom uređaja.

Pomenuo sam da Google naplaćuje Android One, a takođe znamo da je Android besplatan, zašto i kako? Proizvođači sam Android dobijaju besplatno, ali Google naplaćuje svoje usluge kodiranja, razvoja, implementacije, održavanja… sve to ne mora da radi proizvođač uređaja.

Android Go

Android-Go-on-Nokia-1
Android Go na Nokia 1 / Slika: androidauthority

I na kraju imamo Android Go koji se pojavio nedavno. Ova verzija je takođe namenjena slabijim uređajima, i to je „lakša“ verzija Androida uz koju dolaze „Go“ (lakše) verzije aplikacija, kao što su Maps Go, Gmail Go, Google Go, itd.

Glavna razlika između Android One i Android Go jeste ta što „Go“ ne dolazi direktno od Google-a već opet od OEM-a. Recimo, Nokia pravi jeftiniji i slabiji telefon i želi da stavi Android Go. Nema problema, uzmu Android Go i implementariju u njihov telefon. Potom, kada se pojavi ažurirane sistema, Nokia uzima od Google-a novi kôd i nakon što proveri i, eventualno napravi izmene, šalje ažuriranje korisnicima.

U celom tom procesu postoji kašnjenje, a to isto se dešava i kod one standardne Android verzije o kojoj sam prvo pisao.

Sumirano

 • Standardni Android je Android koji prilagođavaju OEM-i i oni šalju ažuriranja, zbog toga postoji kašnjenje.
 • Stock Android dolazi direktno od Google-a za Google-ov hardver (kao što je Pixel linija) i to je čist Android. Google je takođe zadužen za redovna ažuriranja i zbog toga nema kašnjenja.
 • Android One takođe dolazi direktno od Google-a, i takođe je čist Android, ali za ostale uređaje. Google je zadužen za ažuriranja i zbog toga nema kašnjenja.
 • Android Go je zamena za Android One za slabije uređaje. Ažuriranja šalju OEM-i i zbog toga postoji kašnjenje.
Izvori androidauthority
Povezano:
3 komentara
 1. Sonja kaže

  Hvala, stalno se pitam šta je to „čisto android iskustvo“ koje se često pominje u recenzijama telefona, ovde sam našla odgovor.
  Sve najbolje u daljem radu!

 2. Mikeli kaže

  Odlican tekst. Mozda i predlog za neki novi clanak (mozda je i bio, ali sam ga propustio) o razlici izmedju androida i miui operativnih sistema.
  Pozz

  1. Stefan Marjanov kaže

   MIUI je Android samo prilagođen za Mi telefone. Nema potrebe za člankom :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.