[Win10] Izaberite audio izlaz za svaku aplikaciju ponaosob

Windows 10 ima dosta zanimljivih opcija, a za neke verovatno niste ni znali. Jedna od tih manje poznatih opcija je i podešavanje audio izlaza za svaku aplikaciju. Tako je, možete podesiti za svaku aplikaciju u vašem računaru na koji audio izlaz će reprodukovati zvuk.

Recimo: možete podesiti da se sve iz Chrome-a čuje na zvučnik, a iz vaše omiljene igrice na slušalice. Ili da se muzika iz nekog audio plejera čuje na zvučnike, Chrome na slušalice, a zvuk iz igrice na neke druge (bolje) slušalice.

Potrebno je

Da biste imali ove opcije uopšte vaš računar mora posedovati više izlaznih audio kanala. Više izlaza možete imati bilo preko integrisane ili eksterne zvučne kartice. Ako imate osnovnu integrisanu zvučnu karticu onda verovatno imate audio out (zeleno), audio in (roze), line-in (plavo). Ako vaša ploča podržava 5.1+ sistem, onda ćete imati više izlaza. Ukoliko iza nemate dovoljno izlaza, onda verovatno morate spojiti front panel. U tom slučaju imate više izlaza i ulaza i možete koristiti ovu opciju.

Druga stvar koja vam je potrebna jeste Windows 10 najnovije ažuriranje. Tako da ako niste sigurni, idite u podešavanje sistema, pa ažuriranja, i ažurirajte sve što imate ponuđeno.

Uputstvo

1) Priključite željene uređaje

U zavisnosti od zvučne kartice i softvera koji dolazi uz nju, podesite da audio izlazi reprodukuju različite zvuke istovremeno. Na taj način ćete podeliti kanale i moći ćete da izaberete koja aplikacija koristi koji kanal. Na slici ispod možete videti primer (priključio sam slušalice u front panel i zvučnik u rear).

Sad još morate podesiti koji uređaj će koristiti koji audio izlaz. Kod pomenutog softvera to ćete učiniti dvoklikom na audio izlaz sa desne strane, i u prozorčetu koje se pojavi odaberite vrstu uređaja. Primer na slici ispod.

biranje audio izlaza windows10

2) Pronađite opciju

Sad otvorite podešavanja sistema, pa opciju „Sistem“, levo izabeirte „Sound“. Sada ćete sa desne strane skroz dole videti opciju „App volume and device preferences“.

biranje audio izlaza windows10

3) Izaberite audio kanal za aplikaciju

Sada ćete videti aplikacije koje koriste zvučnu karticu u tom trenutku. Desno od naziva videćete još opcija za podešavanje, a među njima i opciju za biranje audio izlaza. Na slici ispod možete videti kako to izgleda.

biranje audio izlaza windows10

Izvori: 1. intowindows
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *