Windows 8 i 10 imaju prečicu za restartovanje grafičkog drajvera

Ako vam se slika na ekranu iznenada „zamrznula“ tokom igrice ili surfovanja internetom, nemojte odmah kretati ka kućištu sa namerom da kliknete taster za restart. Nemojte odmah ni kretati da pritisnete kombinaciju tastera ctrl+alt+del, jer postoji mogućnost da je greška u drajveru za grafičku karticu.

Windows 8, a sada i Windows 10, je dobio jednu podužu i zgodnu prečicu za restartovanje grafičkog drajvera. Ako se ikada dogodi da se slika „zamrzne“, ovo je prva prečica koju Microsoft preporučuje da korisnik uradi.

Prečica je: Win+Ctrl+Shift+B

Kada pritisnete sve te tastere u isto vreme, ekran (ili ekrani) će se zatamniti na koji sekundi i čućete kratak „beep“ zvuk. Taj zvuk će doći iz zvučnika, tj. zvučne kartice koja je podešena u sistemu kao podrazumevana. Zbog toga preporučujem da uključite zvučnik, ukoliko niste, kako biste bili sigurni da se ova komanda uspešno izvršila.

Treba napomenuti da će sav vaš rad ostati netaknut! Dakle, svi otvoreni prozori, fajlovi, sajtovi… će ostati kako ste ih ostavili. Isto važi ukoliko se problem „zamrznutog“ ekrana desi u toku igranja igrice. Kada pritisnete ovu kombinaciju tastera igrica će nastaviti da radi kao da se ništa nije desilo.

To je zato što Windows samo restartuje grafički subsistem i to ne utiče na korisničke aplikacije. Takođe, zbog toga ova prečica radi sa Nvidia, AMD i Intel grafičkim karticama.

Ako problem idalje postoji

Ukoliko restartovanje grafičkog drajvera nije uspelo, onda to znači da on i nije uzrok problema. U tom slučaju možete pokušati sa ctrl+alt+del, a ako ni to ne uspe onda jedino fizički restart računara.

Izvori: 1. The Windows Club
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *