Da li smanjenje rezolucije ekrana zaista štedi bateriju telefona?

Verovatno ste čuli od nekoga da manja rezolucija ekrana kod telefona znači i manja potrošnja baterije. Takođe možda znate da su neki proizvođači u nekoliko svojih modela telefona ugradili opciju za promenu rezolucije ekrana. Čak i nekom logikom možete zaključiti da manje piksela znači i manja potrošnja baterije.

Ali, da li je to zaista tako? Da li ćete uštedeti bateriju ako uzmete telefon sa manjom rezolucijom ekrana? Ili, da li ćete uštedeti bateriju ako smanjite rezoluciju na 1080p ili 720p?

LCD vs. OLED

Danas u telefonima dominiraju dve vrste ekrana, a to su LCD i OLED (sa varijacijama). I veoma je bitno razumeti razlike između njih jer funkcionišu na dva potpuno različita načina.

Pisao sam već detaljniji članak na tu temu, ali za potrebe ovog članka ukratko samo:

LCD ekrani imaju pozadinsko svetlo koje je uvek uključeno kada i ekran, nezavisno od slike koja se prikazuje. Promena intenziteta osvetljenja se lako prati i može se isto tako lako predvideti potrošnja. Samim tim su i opcije za uštedu energije veoma oskudne.

ips-lcd-vs-amoled-ekran
LCD levo / AMOLED desno

OLED ekrani nemaju pozadinsko svetlo već grupe LE dioda u boji koje svetle u zavisnosti od slike koja se prikazuje. Zbog toga recimo crveni pikseli troše manje energije nego beli (jer se beli sastoje od 3 LE diode), a crni ne troše apsolutno ništa energije jer su sve LE diode isključene.

Fabrička rezolucija ekrana

Kada smo razumeli osnovne razlike ova dva tipa ekrana, možemo zaključiti: što više piksela to je više el. energije potrebno! To jeste neka logika kojom se korisnici uglavnom vode. Ipak, to nije pravi razlog zašto ekran troši manje energije ako je rezolucija manja.

Naime, ako biste testirali dva scenarija: u prvom imate 4 LE diode u jednom pikselu (veća rezolucija), a u drugom imate samo 1 LE diodu na istoj površini (manja rezolucija). Ostali parametri su identični. 4 manje LE diode će u većini slučajeva imati efikasniji učinak. Što se tiče LCD ekrana, broj piksela ne utiče na jačinu osvetljenja ekrana budući da koristi isto pozadinsko osvetljenje uvek. Dakle, u oba slučaja manji broj piksela ne utiče direktno na potrošnju baterije.

ekran rezolucija baterija

Ali manja rezolucija zaista smanjuje potrošnju baterije – kako?

Odgovor je jednostavan: više piksela zahteva više procesorske snage. Više piksela znači da je potrebno više procesorske (CPU i GPU) snage za obradu istih – logično. Zbog toga su CPU i GPU pod većim naporom i troše više el. energije. Kontrolna ploča ekrana zahteva više procesorske snage za kontrolu većeg broja piksela, što ima velik uticaj na potrošnju baterije.

Smanjenjem rezolucije ekrana smanjuje se i stres procesora, što dovodi do boljih performansi u radu, smanjenja temperature procesora i samog uređaja, a svakako se i baterija sporije prazni.

Uz to, većini korisnika odgovara i 1080p rezolucija na prosečnim dijagonalama ekrana, a i takvi ekrani su jeftiniji. Zbog svega nabrojanog retko koji proizvođač ugrađuje u svoje telefone ekrane sa većom rezolucijom.

Softverska promena rezolucije ekrana

Galaxy-s8-resolution
Slika: Android Authority

E sad, pošto neke veće kompanije mogu da ugrade ekran kakav žele (khm Samsung) onda su se setili i da ugrade opciju za promenu rezoluacije. Ta opcija će malo smanjiti oštrinu slike ali zauzvrat se dobije duže trajanje baterije.

Ova opcija ne smanjuje fizički broj piksela, jer je to nemoguće (za sad), već smanjuje rezoluciju interfejsa. Takođe i „vara“ aplikacije na taj način da one „misle“ da je rezolucija ekrana manja nego što zaista jeste pa se renderuje samo taj smanjeni broj piksela. U suštini, telefon će renderovati smanjeni broj piksela, a slika će biti razvučena na ceo ekran. To dovodi do degradacije kvaliteta slike, ali procesor radi sa manje piksela i time je manje opterećen.

galaxy s8 hd fhd wqhd compared close up
Slika: reddit / ffolkes

Ako vam je ova logika poznata, onda ste verovatno čitali članak „Kako igrati PC igrice u većoj rezoluciji nego što vaš monitor podržava?„. Tu je princip isti samo što se radi obrnuto: veća rezolucija slike se skalira na manju površinu. Tako da se dobije više piksela na istoj površini, što znači i oštrija slika.

Ovaj metod radi lepo, ali nije toliko efikasan kao kada je ekran zaista manje rezolucije. Ipak, opcija postoji, radi lepo, i može se primetiti takon dužeg korišćenja telefona smanjena potrošnja baterije. Lično koristim tu opciju na Galaxy S7 kada mi je baterija pri kraju, pa samo smanjim rezoluciju na 720p i tako „izvučem“ još koji procenat.

Ako vaš telefon ima AMOLED ekran ali nema opciju za promenu rezolucije ekrana, predlažem jednu alternativu. Postoji aplikacija koja će smanjiti broj uključenih piksela i time vam dosta uštedeti bateriju – PROČITAJ.

Izvori: 1. droidviews
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *