Facebook prati kuda se krećete! Pogledajte svoju istoriju

Nije novost da nas velike kompanije prate putem svojih mobilnih aplikacija. Razlog je, kako kažu uglavnom, „pružiti korisnicima opcije koje će im olakšati život“. Međutim, znamo da te opcije zapravo postoje da bi te kompanije izvukle korisne informacije od korisnika.

Ako se sećate pisao sam članak da Google prati kretanje korisnika, a istoriju svog kretanja možete pogledati na određenom linku. Isti slučaj je i sa Facebook-om.

Ako imate Facebook mobilnu aplikaciju onda postoji velika mogućnost da snima vaše kretanje. Iskusniji korisnici su tu opciju odmah isključili, a oni koji imaju Android mogli su da odbiju dozvolu za lokaciju odmah pri instalaciji.

Ali, ako niste ništa od toga uradili, onda možete onemogućiti praćenje vaše lokacije sada. Isto tako možete na jednom linku pogledati mapu sa vašim lokacijama koje je Facebook upamtio.

Proverite svoju istoriju kretanja

Ako ste imali omogućenu opciju čuvanja lokacije, onda možete pogledati na ovom linku:

Ako vam se pojavi poruka „Location history is off…“ kao na slici ispod onda znači da Facebook nema podatke o vašem kretanju i ne morate uraditi naredni korak (ali i možete ako baš želite).

facebook location turned off

Onemogućite praćenje vaše lokacije

iPhone

Idite u podešavanja telefona pa:

Privacy > Location Services > Facebook > „Never“

facebook-location-turn-off-iphone

Android

Otvorite podešavanja telefona pa:

Apps > Facebook > Permissions > Location > „Off“

facebook-location-turn-off-android

Imajte na umu da se putanja do „Permissions“ dela može razlikovati od telefona do telefona. Ja sam naveo gde se te opcije uglavnom nalaze, ali u zavisnosti od modela telefona i verzije sistema te opcije se mogu nalazi na drugom mestu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *