Kako konvertovati video pomoću VLC Player-a?

Ako ste u potrazi za programom pomoću kojeg ćete konvertovati video, ne morate više jer VLC nudi upravo to sa dosta opcija! Ako mislite da sam se zabunio, nisam, VLC jeste video plejer ali takođe krije još dosta opcija – o čemu sam pisao.

Jedna od opcija jeste konvertovanje video zapisa, a najbolje od svega je što ima mnogo opcija i sve je to besplatno. Većina softvera namenjenih za konvertovanje videa se plaća, ili nudi besplatne verzije koje su dosta ograničene po pitanju opcija. VLC pak nema nikakvo ograničenje i možete konvertovati bilo koji video, bilo koje veličine i dužine, a pritom podesiti sve opcije po želji.

Uputstvo

1) Instalirajte i pokrenite VLC Player

Možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta – videolan.org

2) Kliknite na „Media > Convert/Save

vlc convert video free

3) U prozoru koji se pojavio kliknite „Add

vlc convert video free

4) Sad izaberite video fajl(ove) iz računara pa „Open

vlc convert video free

5) Kliknite na „Convert/Save“ na dnu

vlc convert video free

6) Sad birate format u koji želite da konvertujete video

Imate već ponuđene profile u padajućoj listi, a možete i dodatno podesiti. Ako želite da konvertujete video i posle postavite na Youtube, onda se preporučuje profil „Video for Youtube HD“. Ako želite FHD video za gledanje na TV-u, onda izaberite „Video 1080p TV/device“. I tako dalje, imate tu dosta profila.

vlc convert video free

Ako želite da ručno podesite parametre, onda izaberite neki profil i desno kliknite na ključ.

vlc convert video free

U kartici „Video codec“ možete odabrati video kodek, bitrate, frame rate, rezoluciju, dodati filtere po želji. U kartici „Audio codec“ možete podesiti kodek za zvuk, bitrate, broj kanala, Sample Rate, dodati filtere po želji. A možete i kliknuti na „Keep original audio track“ ukoliko želite da se sačuva original audio (da se ne kompresuje i menja na bilo koji način).

vlc convert video free

vlc convert video free

6.1) Ako ste podesili nešto ručno kliknite na „Save

7) Sad na dnu kliknite na „Browse“ desno od „Destination file“

vlc convert video free

8) Unesite ime izlaznog fajla i „Save

vlc convert video free

9) Sad još kliknite na „Start“ i proces konvertovanja će početi!

vlc convert video free

10) Proces konvertovanja

vlc convert video free

Sam proces može potrajati, zavisi od jačine vašeg računara. Proces možete pratiti u samom VLC Player-u. Vremenska linija na dnu će vam pokazati koliko je video konvertovan, levo će pisati koliko je vremena prošlo, a desno koliko je još ostalo. Da zaustavite proces kliknite na „Stop“, da pauzirate na „Pause“, i da nastavite „Play“.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Može li se i kako u VLC playeru mjenjati datum nastanka videa? Prilikom svake intervencije na videu, datum kad je ta intervencija rađena, ostane zapisan kao datum snimanja. Htjeo bih da taj datum ispravim tako da uz video imam upisan i datum kad je snimljen. Hvala ako mi možete pomoći nekim savjetom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *