Kako pristupiti kućnoj mreži putem interneta? (Dynamic DNS)

Imao sam prilike da koristim razne programe koji nude dosta funkcija u lokalnoj mreži. Recimo, neki muzički plejeri nude opcije za kontrolisanje muzike u lokalnoj mreži. Zatim postoje programi koji nude mogućnost praćenja sigurnosne kamere samo u lokalnoj mreži u besplatnom paketu. Primera ima dosta i zato sam potražio rešenje za to.

Pre svega da objasnim ukratko šta je DNS, a zatim i DDNS.

DNS je skraćenica od Domain Name System i služi da nama korisnicima olakša život. Kada vi ukucate npr. saznajnovo.com neko (tj. nešto) mora da potraži IP adresu servera na kojem se taj sajt nalazi. Upravo to radi DNS: pretražuje IP adresu koja se nalazi iza domena. Jer, ko će pamtiti IP adrese i kucati ih svaki put?

DDNS je dinamički DNS koji je zadužen za isto to ali sa jednom bitnom razlikom: pronalazi dinamičku IP adresu i upućuje na domen (i obrnuto). Obični korisnici imaju dinamičke IP adrese, za razliku od servera, i dodeljivanje domena na trenutnu IP adresu je besmisleno (pošto će se promeniti). DDNS jednostavno proverava trenutnu IP adresu računara i nju vezuje za neki domen.

Router vs. app

DDNS možete implementirati na dva načina: konfigurisanjem samog router-a, i instalacijom aplikacije u računar. Ako ste ljubitelj „set and forget“ metode, onda izaberite konfigurisanje router-a. Ipak, da biste to uspeli vaš router mora imati odgovarajući firmware. Ako nema, onda možete izabrati drugu metodu koja podrazumeva instalaciju male aplikacije na neki računar u mreži (npr. RPi, ili bilo koji drugi desktop/laptop PC). Uslov je da taj računar uvek bude povezan na lokalnu mrežu i da bude uključen.

Primer za konfigurisanje DD-WRT firmware-a u router-u možete pronaći OVDE, a desno imate uputstva i za ostale poznatije. Ako izaberete ovu metodu onda ispratite uputstvo u ovom članku do pete tačke.

Ako se odlučite za drugu metodu, onda ispratite ovo uputstvo od početka do kraja.

Uputstvo

Dva najpoznatija sajta koji nude DDNS su NO-IP i Dynu. Oba su besplatna i dobra, ali ja sam izabrao Dynu jer on ne traži da obnovite nalog svakih 30 dana (za razliku od no-ip).

1) Kreirajte nalog na dynu.com

2) Idite u kontrolnu tablu i dodajte novi DDNS

Kada otvorite kontrolnu tablu kliknite na „DDNS Services„.

ddns setup

3) Kliknite na „Add

ddns setup

4) Izaberite unikatan domen

Imaćete polje za unos vašeg unikatnog domena, a desno je sam domen. Ako izaberete npr. „nekisuername“, a desno izaberete „dynu.net“, onda će vaš unikatni domen biti „nekiusername.dynu.net“. Na listi domena imate nekoliko besplatnih, a vi svakako možete koristiti bilo koji drugi (koji ste kupili).

ddns setup

5) Proverite podešavanja i kliknite na „Save

ddns setup

6) Instalirajte Dynu softver za vaš sistem

Na stranici Download možete pronaći linkove za preuzimanje njihovog alata za Windows, Linux, Mac, iOS, Android, Chrome, a takođe i API.

7) Pokrenite alat i prijavite se na svoj Dynu nalog

ddns setup

8) Osvežite IP

Kada se program pokrene videćete vaš domen koji ste dodali preko njihovog sajta. Pri pokretanju odmah će se proveriti vaša trenutna IP adresa i vezati za onaj domen. IP adresa će se proveravati s vremena na vreme, a vi možete forsirati alat da ažurira IP odmah ako kliknete na „Update IP“.

ddns setup

9) Kraj!

I to je to, lako zaista. Sada možete učitati taj domen i ako je sve prošlo kako treba videćete login stranicu za vaš router (sem ukoliko niste menjali nešto).

ddns setup

Šta dalje?

Sad možete pristupiti sadržaju sa lokalne mreže bilo gde u svetu ako imate internet. Recimo, možete kreirati lokalni server za neku igricu i proslediti domen prijateljima. Ako ste već to radili, onda znate da ste morali da šaljete u formatu IP:PORT, a sada ćete slati u formatu DOMEN:PORT (ili samo domen bez porta, zavisi kako podesite rutiranje).

ddns minecraft
Slika: howtogeek

Ili, ako imate neki link u formatu 192.168.1.xxx:port/neki_url, znate da tom linku možete pristupiti samo iz lokalne mreže. Ali, od sada možete pristupiti odakle god hoćete samo morate IP zameniti sa domenom, dakle: vasdomen:port/neki_url

Izvori: 1. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Postovani Stefane,
    Prije svega da Ti cestitam na Diplomi Inzenjera Informatike. Blog pratim od kako sam prvi put dosao do njega, sad i ne mogu da se sjetim kako sam dosao do Tvog bloga, jer je bilo poprilicno davno…znas sam da i ne pisem da ti je blog jedan od najboljih na prostorima ex Juge…a sto se tice tematike bloga, sigurno je ubjedljivo najbolji…ma sta dalje radio i u kojem pravcu isla tvoja karijera, zelim ti od sveg srca da napredujes i budes najbolji u svojoj bransi…Tvoj redovni citalac bloga… veliki pozdrav od Harisa

  2. Свака част брате на текстовима, много тога сам од тебе научио, само настави !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *