Kako ukloniti Windows 10 ažuriranje ako sistem neće da se podigne?

Windows 10 je već postao poznat po tome što ažuriranja umeju da naprave nered u računaru. Dešava se čak i da sistem nakon ažuriranja neće uopšte da se podigne. Šta raditi tada? Dizati nov sistem? Nema potrebe, postoji rešenje!

Naime, od verzije Redstone 5 Microsoft je ubacio opciju za deinstaliranje poslednjih ažuriranja u slučaju da ta ažuriranja prave problem. Opcija je pravi spas jer možete popraviti sistem bez podizanja novog, što pre nije bilo moguće, barem ne tako lako.

Potrebno vam je

Ipak, da biste uopšte mogli da koristite ovu opciju, morate imati:

 • Windows Redstone 5 (ili noviju) verziju
 • Windows 10 na USB-u spreman za boot

Uputstvo

Potrebno je da pristupite sekciji „Advanced options„. Pošto ne možete da podignete sistem i pokrenete Advanced Startup iz panela sa opcijama, morate koristiti Windows 10 USB.

Ubacite USB u računar i izaberite da se sistem podiže sa USB-a. Sada ćete videti onaj poznati ekran koji se pojavi prilikom podizanja Windows sistema.

Kliknite na „Repair your computer“ u donjem levom uglu ekrana (nikako na Install). Videćete „Advanced options“ sekciju pa uđite tu.

Slika: microsoft

U ovoj sekciji imate dosta opcija, a vama treba „Uninstall updates„. Ok, sada ćete videti opcije za deinstalaciju ažuriranja.

Slika: intowindows

Možete videti „Uninstall latest feature update“ ili „Uninstall quality feature update“ u zavisnosti od toga koje ažuriranje je računar poslednje instalirao.

Slika: intowindows

Kada izaberete opciju koja vam je ponuđena, moraćete da potvrdite da ste vlasnik sistema. To ćete učiniti tako što ćete kliknuti na vaš nalog koji je tu izlistan i uneti lozinku naloga.

Slika: intowindows

I na kraju još kliknite na „Uninstal update“ i sačekajte da se proces završi.

Slika: intowindows

Tokom tog procesa, koji može da traje između 5 i 20 minuta, računar će se restartovati nekoliko puta. Nakon toga sistem bi trebao da se podigne normalno.

windows 10
Komentari (1)
Dodaj komentar
 • zuz

  Utipkajte sljedeće naredbe jednu po jednu, pritisnite enter i nastavite:

  net stop wuauserv

  Ova naredba zaustavlja uslugu Windows ažuriranja.

  net stop bits

  Ova naredba zaustavlja pozadinsku uslugu transfera.

  net stop dosvc

  Ova naredba zaustavlja isporuku usluga optimizacije.

  To je sve što trebate napraviti da zaustavite automatska ažuriranja Windowsa 10. U svakom trenutku sve to možete i poništiti i vratiti proces automatskog ažuriranja Windowsa, pomoću 3 slične komande. Umjesto “stop” mjenjate u “start”.
  Omogućavanje Windows 10 ažuriranja

  U slučaju da želite vratiti proces ažuriranja, otvorite Command Prompt s administrativnim privilegijama i izvedite sljedeće naredbe jednu po jednu:

  net start wuauserc
  net start bits
  net start dosvc
  Stvar riješena !