Novi Facebook AI može da otvori oči na slikama

Da li vam se desilo da uslikate savršenu grupnu fotografiju koja ne može da se ponovi i onda shvatite da je neko trepnuo? Verujem da se svima desilo makar jednom u životu. Do sada je rešenje bilo 1) ostaviti kako jeste; 2) popraviti u Photoshop-u kako znate i nadati se najbolje. Međutim, Facebook je rešio da stane na kraj takvim nezgodama jer su razvili AI koji će moći da otvori oči na slikama.

facebook ai closed eyes 1

Facebook je pre neki dan objavio istraživanje(pdf) u kojem objašnjava, i pokazuje na primeru, kako njihov algoritam za mašinsko učenje može da otvori oči nekoj osobi na slici. Algoritam radi veoma dobro, kao što možete videti, ali je još uvek u fazi istraživanja.

Ovaj sistem radi tako što koristi metod za mašinsko učenje pod nazivom „Generative Adversarial Network“ – GAN. Taj metod se pokazao veoma dobro kod manipulacije slika jer je uspešno uspeo da zameni lica na poznatim ličnostima, vreme na video snimcima, pa čak i da dizajnira odeću. Tako da postavljanje otvorenih očiju na mestu zatvorenih nije nikakav problem.

facebook ai closed eyes 1

Ipak, da bi ovaj algoritam uspešno radio, mora prvo da „nauči“ izgled osobe dok ne žmuri. Tako će algoritam stvoriti „sliku“ o tome kako izgledaju oči osobe u svim uslovima, uglovima, boje, oblik, crte, itd. Nakon toga je potrebno još samo zameniti zatvorene oči sa otvorenim „in-painting“ metodom.

facebook ai closed eyes 1

Ovaj sistem ipak ume da se pomuči u nekim situacijama, recimo kada osoba nosi naočare ili je ugao prevelik, ali ako su uslovi solidni onda su rezultati neverovatno dobri.

Facebook nije dao informacije kada će, i da li će, ova tehnologija biti dostupna svim korisnicima. Ostaje nam samo da čekamo i gledamo neverovatne rezultate.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *