Novi Facebook AI može da otvori oči na slikama

Da li vam se desilo da uslikate savršenu grupnu fotografiju koja ne može da se ponovi i onda shvatite da je neko trepnuo? Verujem da se svima desilo makar jednom u životu. Do sada je rešenje bilo 1) ostaviti kako jeste; 2) popraviti u Photoshop-u kako znate i nadati se najbolje. Međutim, Facebook je rešio da stane na kraj takvim nezgodama jer su razvili AI koji će moći da otvori oči na slikama.

Facebook je pre neki dan objavio istraživanje(pdf) u kojem objašnjava, i pokazuje na primeru, kako njihov algoritam za mašinsko učenje može da otvori oči nekoj osobi na slici. Algoritam radi veoma dobro, kao što možete videti, ali je još uvek u fazi istraživanja.

Ovaj sistem radi tako što koristi metod za mašinsko učenje pod nazivom „Generative Adversarial Network“ – GAN. Taj metod se pokazao veoma dobro kod manipulacije slika jer je uspešno uspeo da zameni lica na poznatim ličnostima, vreme na video snimcima, pa čak i da dizajnira odeću. Tako da postavljanje otvorenih očiju na mestu zatvorenih nije nikakav problem.

Ipak, da bi ovaj algoritam uspešno radio, mora prvo da „nauči“ izgled osobe dok ne žmuri. Tako će algoritam stvoriti „sliku“ o tome kako izgledaju oči osobe u svim uslovima, uglovima, boje, oblik, crte, itd. Nakon toga je potrebno još samo zameniti zatvorene oči sa otvorenim „in-painting“ metodom.

Ovaj sistem ipak ume da se pomuči u nekim situacijama, recimo kada osoba nosi naočare ili je ugao prevelik, ali ako su uslovi solidni onda su rezultati neverovatno dobri.

Facebook nije dao informacije kada će, i da li će, ova tehnologija biti dostupna svim korisnicima. Ostaje nam samo da čekamo i gledamo neverovatne rezultate.

AIfacebookslike
Komentari (0)
Dodaj komentar