Reklame na blogu

UPDATE [07.07.2019.]

Acceptableads.com je dodao blog saznajnovo.com u listu partnera! To znači da Saznaj Novo sajt ispunjava sve kriterijume po pitanju prihvatljivih reklama – https://sn.rs/gvm6z

Prihvatljive reklame (acceptable Ads) su one reklame koje ne smetaju korisniku dok surfuje sajtom i jasno su označene tako da se razlikuju od sadržaja sajta. Na taj način se ostvaruje kompromis: korisnik će videti reklame ali mu neće smetati, a autori će dobijati prihod od reklama. Što opet znači da možete isključiti AdBlock za saznajnovo.com 🤗 (vidi kako: sn.rs/mgewg).

Originalni članak

Zašto ovaj blog ima reklame? Zašto toliko „mnogo“ reklama? Da li može bez? Šta je sa AdBlock korisnicima? Ovo su neka od pitanja koja dobijam s vremena na vreme i mislim da bi bilo dobro posvetiti jedan članak tom „problemu“ (kako ga mnogi nazivaju) gde ću sve objasniti u vezi reklama na ovom blogu.

#1 Zašto reklame?

Pošto mi je ovaj blog full-time posao, moram od nečega živeti, plaćati račune, hranu… Blog mi oduzme najveći deo vremena tokom dana, a taj deo je duži od osam sati. Trebam li da napominjem da na njemu radim svakoga dana 365 u godini? Ako je nova godina i sajt padne ja ostavljam proslavu da bih ga vratio, i slično.

Da, pisanje članaka mi oduzme najmanje vremena, ali kompletno održavanje ovolikog bloga, pa praćenje trendova, traženje izvora, održavanje servera, bezbednosti, brzine sajta, redizajniranje, kreiranje grafike, društvene mreže, promocija… oduzima najviše vremena. Nabrojao sam samo delić onoga šta ja radim u vezi ovog bloga, i kao što vidite ima dosta posla. Blogovi/portali sličnih veličina broje po nekoliko radnika, a ja radim sve sam.

Pošto niko ne želi da se reklamira na blogu, primoran sam da stavim AdSense reklame. One generišu taman dovoljan prihod da platim troškove održavanja bloga, i da meni ostane dovoljno za život – ništa manje i ništa više od toga. Jedino kada neko plati sponzorisan članak ja mogu da uštedim (vremenom) za neki „luksuz“ kao što je nov prosečan monitor recimo.

#2 Zašto toliko „mnogo“ reklama?

Ukratko da odgovorim: nisam ja „kriv“, AI je. Naime, ostavio sam veštačkoj inteligenciji da raspoređuje reklame. Taj AI određuje koliko, gde, i koje reklame će se kome prikazati u nekom trenutku na nekoj stranici. Dakle, ja nemam kontrolu nad time. Ako vam se neka reklama zadesi na nekom čudnom mestu, kriv je AI, ja ne mogu da znam nikako gde se vama reklame prikazuju, sve je individualno. Ako AI odluči da vam stavi 10 reklama na stranicu, ja ne mogu ništa tu.

Jedino na šta ja utičem to su kategorije reklama. Izbacio sam reklame iz oblasti kockanja, sadržaj za odrasle, medicinska sredstva… i još neke ne-IT kategorije.

Takođe s vremena na vreme blokiram dosadne oglase koji nemaju nikakvog značaja, poput onih „Download PDF“ i slično. Dnevno blokiram nekoliko hiljada tih reklama – ručno! I sve to da biste vi imali bolje korisničko iskustvo na sajtu.

#3 Zašto AI kontroliše reklame?

Da bi reklame na nekom sajtu imale bilo kakav učinak potrebno je prave reklame pravilno pozicionirati, a uz to da ne ometaju korisnika u korišćenju sajta. Ovaj balans je jako teško pronaći i ja sam uspeo koliko-toliko da ga pronađem za 5 godina. Ipak, sajt se menja, navike korisnika se menjaju, i potrebno je stalno istraživati nove formate i pozicije. Pošto je to dosta dug i težak posao, rešio sam da posao prepustim veštačkoj inteligenciji.

AI analizira navike svakog korisnika ponaosob i plasira mu prave reklame u pravo vreme tako da ne smetaju, a opet da budu „tu negde“. Pošto je to AI prvo mora da „nauči“ te navike i strukturu sajta i zbog toga će praviti dosta grešaka u početku. Kako AI bude učio/la prave reklame će se pojavljivati na pravom mestu i biće sve više personalizovane.

Primer: ako volite da kupujete gejming opremu online, AI će vam plasirati reklame sa popustima na tu opremu u člancima koji se tiču gejminga.

#4 Može li bez reklama?

Za sada ne jer, kao što sam napomenuo, one mi generišu prihod za život. Možda jednog dana, kada se budem zaposlio, uklonim reklame ali ću onda verovatno i ređe pisati. Dakle, mora se nešto žrtvovati. A da smanjim broj reklama opet ne mogu jer to kontroliše AI, kao što sam napomenuo.

Jedino što mogu da uradim, i što je trenutno stanje, jeste da ne stavljam pop-up i pop-under reklame, zatim reklame kao pozadina, linkovane reklame, auto-play reklame, sticky reklame, i reklame na body-klik. To su sve one dosadne reklame koje ometaju korisnika u korišćenju sajta.

U suštini, na blogu se nalaze samo „display ads“, odnosno klasični pravougaonici sa nekom reklamom u vidu slike, animacije ili linka. Te reklame ne smetaju u korišćenju sajta u smislu da ako ne želite da ih gledate nećete ni znati da su tu.

#5 Šta je sa AdBlock korisnicima?

Poštujem ako neko ne želi da vidi reklame i zbog toga AdBlock korisnicima NE zabranjujem pristup sajtu niti njegovim delovima. AdBlock korisnik će videti sav sadržaj bloga isto kao i korisnik koji ne blokira reklame.

Ipak, osobe koje blokiraju reklame uvek imaju na savesti da uskraćuju nekome normalan život dok oni uzimaju sve informacije zdravo za gotovo (recimo kao da su ukrali nešto u radnji pa prodavac mora to da plati). U proseku oko 100 evra mesečno blog izgubi zbog AdBlock korisnika, a to su mesečni računi za stan.

#6 Kako pomoći na drugi način?

Ako blokirate reklame (a i ako ne) i želite da pomognete na neki drugi način, to možete učiniti donacijom sume novca po izboru. Na stranici „Podrži blog“ sam napisao na koje sve načine možete pomoći blogu, pa pročitajte. Ja ću se lično zahvaliti svakome ko donira bilo koju sumu novca, a ako ta osoba želi mogu je istaći na blogu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *