Zello – najbolja Walkie Talkie aplikacija

Walkie Talkie nije baš popularan među prosečnim korisnicima jer jednostavno nije praktično nositi ga svuda za sobom svakodnevno. Zato, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, postoje aplikacije koje oponašaju Walkie Talkie.

Kako Walkie Talkie radi?

Ako neko ne zna šta je Walkie Talkie: ukratko, to je uređaj koji se preko određene frekvencije „povezuje“ sa drugim uređajem (zapravo se ne povezuju nego se samo podese na istu frekvenciju). Oba uređaja mogu da šalju i primaju signal pritiskom na određeni taster – PTT princip. Kada jedna strana pritisne taj taster može da priča i onda svi ostali uređaji na toj frekvenciji čuju to.

To je uprošten primer kako Walkie Talkie radi, a na sličan princip radi i Zello aplikacija. Pod „sličan princip“ mislim na push-to-talk, ne na princip prenosa podataka jer koristi internet za to.

Kako Zello aplikacija radi?

Ova aplikacija radi veoma jednostavno: dodate prijatelja (preko korisničkog imena ili email adrese) i on/ona mora da prihvati poziv. Sada ste umreženi. Sad jedna strana može da drži taster za priču i da nešto govori, a to će ona druga strana čuti u realnom vremenu!

Dakle, podaci se prenose u realnom vremenu (sa mogućnošću kašnjenja u zavisnosti od kvaliteta internet veze) i sve što kažete ona druga strana odmah čuje, nema vraćanja i brisanja. Kada završite sa pričanjem pustite taster i onda može druga strana da na isti način priča.

zello app screens

Zanimljivosti ove aplikacije

Možda vam ovo zvuči dosadno i besmisleno, ali je zapravo zabavno i često može biti korisno.

Recimo, vi kada pritisnete taster da pričate, druga strana će čuti vaš glas iako je ekran telefona isključen. Dakle, ne mora da ima uključen i otključan telefon da bi primio/la zvuk, već samo da ima telefon pored sebe. Sve to daje još realističniji doživljaj Walkie Talkie uređaja.

Ipak, aplikacija će se utišati ako na telefonu izaberete nečujni režim/vibraciju pa će vam onda poruke stizati u sanduče. Kasnije te poruke možete preslušati hronološkim redosledom onako kako su pristizale.

zello app screens

Još jedna zanimljivost jesu kanali, tj. grupe. Možete se učlaniti ili kreirati grupu i u toj grupi se može naći mnogo korisnika. Kada jedan korisnik pritisne taster da priča, svi ostali to čuju u realnom vremenu! I ovde važe ista pravila kao i kada pričate samo sa jednim korisnikom. Ako ne znate odakle da počnete, pogledajte Zello javne kanale.

A takođe cela istorija se pamti (možete je obrisati u podešavanjima), bez obzira da li vam je ton telefona uključen ili ne, pa tako možete kad god poželite sve preslušati. Ova opcija dobro dođe kada vam nestane internet ili ne čujete u tom trenutku poruku.

Pored slanja glasovnih poruka, možete slati i tekstualne. Takođe možete poslati i alarm i vašu lokaciju, kako prijatelju tako i celoj grupi.

Instalacija

Aplikaciju možete preuzeti za više uređaja potpuno besplatno!

Nakon toga samo kreirajte nalog, potvrdite klikom na link koji će vam stići na email, i to je to. Možete dodati sliku, ime, i još nekoliko informacija o vama. Imate i QR kôd na vašem profilu pa ga druga osoba može skenirati iz Zello aplikacije i na taj način vas dodati u prijatelje.

https://www.youtube.com/watch?v=DK_kjO5vi_I

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *