4 besplatne a dobre OBD2 Android aplikacije za dijagnostiku kola

OBD je skraćenica za „On-board diagnostics“ i, kao što samo ime kaže, služi za čitanje dijagnostike direktno iz računara u automobilima.

Pošto nisam neki stručnjak za automobile, ne bih znao da detaljnije opišem kako OBD radi, pa zato pročitajte na internetu. Ali, zato sam izdvojio svoje vreme kako bih testirao nekoliko OBD2 aplikacija za Android.

Problem sa ovim Android OBD2 aplikacijama za dijagnostiku automobila je taj što su besplatne uglavnom preopterećene reklamama, i/ili imaju svega 10% funkcija od svojih punih verzija. Pošto kod nas svi gledaju kako da nađu što bolje za što manje novca (najbolje bi bilo besplatno), odlučio sam da testiram nekoliko i ovde ponudim najbolje opcije.

Ukratko o OBD aplikacijama: ove aplikacije komuniciraju sa OBD uređajem koji ste kupili i povezali sa kolima. Mogu da pročitaju dosta korisnih podataka koje će prikazati u nekom obliku, npr. grafik.

OBD uređaj: ja ću ovde predstaviti aplikacije koje rade sa „ELM 327“ dijagnostikom putem Bluetooth-a. Odlučio sam se za taj uređaj jer ima dosta dobru podršku na internetu, i dosta aplikacija ga podržava. To je univerzalna OBD2 dijagnostika koja će odgovarati automobilima sa 12v 16pin OBD interfejsom, a to je većina kola iz 2002. i novijeg doba na benzin, odnosno 2004. i noviji dizelaši. Više o ovom uređaju, i protokolima koje podržava, možete pročitati ovde. Inače, ova dijagnostika košta oko 5 evra na Aliexpress sajtu (link, nije referal) tako je svako može priuštiti.

elm327 bluetooth obd2

Napomena: ovo je dijagnostika za ne toliko stručne ljude koji žele samo da provere greške i osnovne podatke o automobilu! Za ozbiljniju dijagnostiku se preporučuje OBD uređaj konkretno za vaš auto u kombinaciji sa profesionalnim (plaćenim) softverom. Nisam odgovoran ukoliko dođe do štete na vašem automobilu usled korišćenja alata i informacija iz ovog teksta. Sve radite na sopstvenu odgovornost!

#1 Torque (Lite)

torqueandroid
Slika: The Red Ferret

Prva na spisku je i najpoznatija – Torque. Ova aplikacije je zaista dobra u Pro verziji, ali nude i Lite verziju sa manje opcija. Preporučujem je ipak kako biste mogli da testirate OBD uređaj nakon kupovine jer aplikacija radi odlično. Interfejs je zastareo pa vam se možda neće dopasti, a uočio sam i male greške u dizajnu kod ekrana sa većim rezolucijama.

Neke od opcija koje nudi:

  • Više ekrana sa više parametara
  • Logovanje podataka (i slanje na email)
  • Prikaz grešaka u kolima
  • Odabir jedinica mere
  • Dodatno podešavanje komunikacije sa OBD uređajem
  • I još mnogo toga…

#2 OBD Auto Doctor

OBD-auto-doctor-android

Ova aplikacija je besplatna i ima moderan dizajn te se svako u njoj može lako snaći. I ova aplikacija će vam pokazivati u realnom vremenu parametre automobila, a takođe i kodove sa greškama ukoliko ih ima. Možete i odabrati OBD2 protokol, a podržava povezivanje sa WiFi i Bluetooth OBD2 uređajima.

Aplikacija ipak može da se nadogradi za određenu sumu novca i onda ćete imati još nekoliko mogućnosti. Recimo brisanje signalne lampice na kontrolnoj tabli, više parametara za prikaz u realnom vremenu, i slično.

#3 Dash

dash-smart-drive-obd2

Ovo je manje poznata OBD2 aplikacija jer ne služi samo za čitanje dijagnostike. Ova aplikacija će pratiti vaše navike u vožnji, kuda se krećete, kako motor radi, i sve ostale bitne parametre. Na osnovu tih parametara će vam prikazati da li vozite pravilno, da li možete da nekako uštedite gorivo, i slično. U suštini, to je vaš saputnik koji brine o vašoj vožnji, a najbolje od svega je što podatke čita direktno iz automobila pa će rezultati biti tačni.

Dobra stvar u vezi ove aplikacije je što možete dodati tačan model vašeg automobila i na osnovu toga će aplikacija prilagoditi merenja. A poseduje i mogućnost kreiranja naloga pa sve te informacije možete čuvati trajno čak i kada promenite telefon.

Naravno, aplikacija će vam prikazati i dijagnostiku, podatke u realnom vremenu, kodove greške ukoliko ih ima, itd. A ako koristite IFTTT servis, obradovaće vas informacija da Dash podržava IFTTT pa možete praviti aplete po želji!

#4 Car Scanner

car-scanner-android-app-obd

Car Scanner aplikacija radi odlično sa ELM327 kako u WiFi tako i u Bluetooth režimu. Besplatna verzija nudi dosta parametara za prikaz ali ima ipak neka ograničenja. Recimo, možda najveće je što ne možete uživo u isto vreme pratiti na grafiku više od dva parametra.

Svakako da nudi prikaz kodova sa greškama i njihov opis, kao i očitavanja sa svih senzora koje podržavaju vaš auto i uređaj za dijagnostiku (takođe i u obliku liste). A imate i taster „Clear“ za brisanje grešaka (OPREZ! Radite na sopstvenu odgovornost).

Možete i uraditi nekoliko testova, kao što su test ubrzanja i test gasova. Na taj način ćete znati da li će vam auto proći tehnički pregled pre nego što ga odvezete tamo.

Ako u podešavanjima unesete tip goriva i koliko vaš auto troši, aplikacija vam može računati vremenom iskorištenost goriva, da li negde grešite u vožnji i slično. Nije toliko detaljno kao kod „Dash“ aplikacije, ali radi lepo.

Zanimljiva opcija je i „Demo“ profil pa tako možete testirati aplikaciju bez da je povežete na dijagnostiku. Na taj način možete proveriti da li aplikacija nudi sve što vama treba.

#5 Da li znate vi neku?

Ako znate i vi za neku dobru i besplatnu Android aplikaciju za dijagnostiku kola, slobodno je preporučite u komentaru ispod.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Interesuje me da li ovaj 327 ELM inter face moze da proveri na novije automobile 2015 pa na dalje i da li moze da posluzi za kombi, recimo fiat ducato 2013godiste.
    Ako bi se odlucio da porucim da kupim kako bi islo oko toga i koja bi mu bila cena?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *