Adobe AI može da prepozna da li je neka slika menjana

0

Adobe je kompanija koja je dobro poznata po svojim alatima za obradu i kreiranje grafike, a sada imaju još jedan alat koji radi pomoću veštačke inteligencije.

Njihov AI je obučen i zadužen za pronalaženje objekata koji su dodati, uklonjeni ili umnoženi na nekoj slici. Da bi to postigao, AI pronalazi tragove koji su ostavljeni prilikom izvršenja neke od ovih radnji.

Each of these techniques tends to leave some evidence, such as strong contrast edges, deliberately softened areas or different noise patterns“ – objašnjava Vlad Morariu senior istraživač iz Adobe-a.

U prevodu je objasnio da svaka ova tehnika za obradu slike ostavlja neki oblik dokaza, kao što su jak kontrast ivica, namerno zamućene ivice, ili različite šablone šuma.

adobe ai photo manipulate
Slika: Adobe blog

Ove promene nisu vidljive golim okom, ali mogu biti identifikovane pomoću detaljne analize. Njihov AI koristi iste te tehnike za analiziranje slike.

Prva tehnika modifikuje RGB vrednosti slike u pokušaju da dodatno naglasi izmene, dok druga tehnika menja šum slike. Ali, s obzirom na to da svaka kamera ima svoje standarde i parametre, gotovo je nemoguće pronaći nešto sumnjivo. Tu u pomoć „uskače“ AI koja je trenirana pomoću hiljade i hiljade primera slika koje su menjane.

I pre su postojali alati koji su mogli da otkriju izmene na slikama, i o jednom takvom alatu sam već pisao. Pomoću veštačke inteligencije pronalaženje izmena na slikama će biti mnogo brže i preciznije, navode iz Adobe-a.

Izvori Adobe blog Techviral
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.