Google radi na Fuchsia OS koji će zameniti Android na svim uređajima

2

Mark Bergen i Mark Gurman iz Bloomberg-a su objavili detalje o Google-ovom novom sistemu „Fuchsia OS„. Prema ranijim pretpostavkama ovaj OS bi trebao da nasledi Android i bude kompatibilan sa više hardverskih uređaja. Sada znamo da Google zaista planira da zameni Android sa ovim sistemom, ali sigurno ne skoro.

Pogledajte kako izgleda Fuchsia OS UI na telefonu:

Na ovom projektu trenutno radi preko 100 inženjera, kao i Matias Duarte – „mozak“ koji stoji iza Material dizajna za Android.

Za razliku od Android-a koji je pravljen da radi samo na telefonima i tabletima, Fuchsia OS će biti dizajniran da radi na više uređaja, recimo na pametnim zvučnicima i ostalim kućnim pametnim uređajima.

Pored toga, Fuchsia OS neće koristiti Linux kernel kao što je to slučaj kod Android-a. Kreiranjem ove platforme od nule pomoći će Google-u da izbegne zavisnost od tehnologija drugih kompanija. Samo se setite da je Oracle tužio Google zbog korišćenja Java programskog jezika u „komercijalne“ svrhe. Google je zapravo više puta optuživan iz sličnih razloga, pa je ideja o kreiranju svoje tehnologije od nule zapravo i najbolji izbor.

Ako Google uspe u ovom svom planu, mogao bi postati ozbiljna pretnja Apple-u u smislu pružanja odličnih performansi i sigurnosnih ažuriranja.

A kada ćemo videti novi OS u uređajima koji su dostupni u prodaji? Google je za CNET izjavio da Fuchsia OS neće zameniti Android sigurno u narednih 5 godina.

Izvori TNW CNET
Povezano:
2 komentara
  1. takinada kaže

    Više me brine da li će kernel novog OS biti open source ili ne.

  2. Slaven kaže

    Da li će biti još članak za top Chrome Flags opcije?

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.