Google radi na Fuchsia OS koji će zameniti Android na svim uređajima

2

Mark Bergen i Mark Gurman iz Bloomberg-a su objavili detalje o Google-ovom novom sistemu „Fuchsia OS„. Prema ranijim pretpostavkama ovaj OS bi trebao da nasledi Android i bude kompatibilan sa više hardverskih uređaja. Sada znamo da Google zaista planira da zameni Android sa ovim sistemom, ali sigurno ne skoro.

Pogledajte kako izgleda Fuchsia OS UI na telefonu:

Na ovom projektu trenutno radi preko 100 inženjera, kao i Matias Duarte – „mozak“ koji stoji iza Material dizajna za Android.

Za razliku od Android-a koji je pravljen da radi samo na telefonima i tabletima, Fuchsia OS će biti dizajniran da radi na više uređaja, recimo na pametnim zvučnicima i ostalim kućnim pametnim uređajima.

Pored toga, Fuchsia OS neće koristiti Linux kernel kao što je to slučaj kod Android-a. Kreiranjem ove platforme od nule pomoći će Google-u da izbegne zavisnost od tehnologija drugih kompanija. Samo se setite da je Oracle tužio Google zbog korišćenja Java programskog jezika u „komercijalne“ svrhe. Google je zapravo više puta optuživan iz sličnih razloga, pa je ideja o kreiranju svoje tehnologije od nule zapravo i najbolji izbor.

Ako Google uspe u ovom svom planu, mogao bi postati ozbiljna pretnja Apple-u u smislu pružanja odličnih performansi i sigurnosnih ažuriranja.

A kada ćemo videti novi OS u uređajima koji su dostupni u prodaji? Google je za CNET izjavio da Fuchsia OS neće zameniti Android sigurno u narednih 5 godina.

Izvori TNW CNET
Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (2)