Pre nego što podelite sliku na internet obrišite EXIF podatke iz nje!

Kada napravite fotografiju mobilnim telefonom, kamerom, profesionalnim aparatom… pored samih piksela koje vidite, u sliku se upišu još neke dodatne informacije. Koje informacije se upisuju zavisi od samog uređaja, ali i podešavanja istog. Sve to omogućava standard pod nazivom „Exchangeable image file format“ – EXIF.

Najčešće se upišu informacije o vremenu kreiranja fotografije (datum i sat), veličina slike u pikselima (XY), proizvođač kamere (npr. Sony, Nikon, Canon… itd.), a neretko se upiše model kamere, F-number, vreme ekspozicije, da li je korišten blic, ISO, i slično. Kao što sam napomenuo, sve zavisi od samog uređaja i podešavanja istog. Pa će tako, recimo, GoPro kamere upisati više podataka, isto tako i Sony, i Canon, Samsung kamere u telefonima možda manje, i tako dalje.

Ali, ono sa čime ste se vi verovatno susreli jeste upisivanje lokacije u sliku, tj. GPS koordinata. Kada po prvi put pokrenete neku aplikaciju za slikanje na telefonu može vas dočekati pitanje da li želite da čuvate lokaciju. Ako potvrdite, onda će se u sliku upisati tačna vaša lokacija sa koje ste napravili fotografiju u vidu GPS koordinata.

samsung camera turn on location

I tako na kraju imate gomilu dodatnih informacija upisanih u sliku koje mogu poslužiti. Recimo, možete videti tačna podešavanja fotoaparata i kopirati ih pa napraviti sliču fotografiju. Dodavanje lokacije može biti korisno ako pravite album sa putovanja pa se možete kroz nekoliko prisetiti sa kojih ste lokacija slikali.

Koliko god ovo sve zvučalo super, imajte na umu da će te sve informacije ostati u slici i kada je negde podelite. Neki sajtovi brišu te informacije prilikom slanja, ali neki i ne. Pa tako neko može da vidi gde ste se tačno nalazili kada ste uslikali određenu sliku i koji aparat/telefon ste koristili, iako vi to možda ne biste želeli. Recimo, na jednom sajtu sa prodaju polovnih vozila sam video da je prodavac sakrio svoju lokaciju i zamutio tablice, ali sam pronašao GPS koordinate slike i tako saznao odakle je.

Zbog toga postoje alati za brisanje ovih podataka i u ovom članku ću predstaviti jedan.

Radi se o alatu pod nazivom EXIF Purge, a izabrao sam taj alat jer je veoma lagan, jednostavan za korišćenje, besplatan, portabilan i dostupan je za Windows i Mac.

Uputstvo

1) Preuzmite, raspakujte i pokrenite EXIF Purge

2) Kada se pojavi glavni prozor, kliknite na „Select images“

3) Sada ćete videti sve izabrane slike na spisku

purge-exif-data-3-1

4) U odeljku „Output Location“ kliknite na „Select“

5) Izaberite folder u računaru gde će se smestiti obrađene slike

purge exif data

6) Kliknite „Purge EXIF Info

7) Program će napraviti kopije slika u odredišnom folderu i ukloniti EXIF podatke

purge exif data

Ako se pored slika na spisku pojave zeleni markeri, onda je sve prošlo kako treba! Sada ćete imati original slike i kopije slika u odabranom folderu bez EXIF informacija.

Pošto je alat besplatan, nakon završene obrade slika pojaviće se reklama koju možete nakon 5 sekundi zatvoriti. Reklama nije napadna, samo developer reklamira druge svoje proizvode, što je prihvatljivo.

Rezultat možete videti na slici ispod:

purge exif data

Update: eboye je predložio alternative za Android i Linux.

– Android: Exif Eraser
– Linux: exiftool

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Poštovani, hvala na trudu za ovaj program. Sledivši uputstva, posle preuzimanja, ne otvara u Zip formatu a piše kao da jeste, nakon pokušaja otvaranja daje obaveštenje daima sadržaj koji ne može da se otvori ? Pregledač je Cchromium.Pozdrav.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *