Kako promeniti imena velikom broju fajlova odjednom?

Imate gomilu fajlova i želite da im svima, na neki način, promenite ime ali znate da će to dugo trajati. Ako ste u potrazi za nekim alatom koji će vam taj posao olakšati, probajte ovaj o kome ću sada pisati.

Ovaj program nosi naziv „Bulk Rename Utility“ i besplatan je za ličnu upotrebu. Ima gomilu opciju, od kojih ćete se možda i uplašiti, ali je zbog toga i veoma moćan alat. Evo kako izgleda kada ga pokrenete:

Bulk Rename Utility

Kao što vidite ima dosta opcija, ali ako pažljivo čitate nazive možete lako razumeti šta je šta. Evo ja ću dati primer jedan: imamo preko 100 fajlova i svi oni se zovu drugačije s tim da imaju redni broj ispred naziva. Recimo: 01 – fajl1.txt; 02 – fajl2.txt… i tako dalje. Želimo da uklonimo sve te redne brojeve kako bi ostali samo nazivi. Pošto su redni brojevi različiti, kao i nazivi, ne možemo to uraditi kroz CMD, i zato će nam poslužiti ovaj alat.

1) Prvo u ovom alatu sa leve strane otvorite folder u kojem se nalaze fajlovi za izmenu. Sa desne strane će se pojaviti sadržaj foldera, tj. ti fajlovi čija imena želite da izmenite.

Bulk Rename Utility

2) Sada ćete preći u deo sa opcijama, konkretno nama treba panel sa opcijama „Remove (5)„. Tu se nalaze opcije za uklanjanje delova imena iz fajlova.

3) Pošto želimo da uklonimo redne brojeve koji se nalaze ispred imena fajla, a takođe i crticu i razmake, opciju „First n“ ćemo postaviti na broj „5„. Broj 5 iz razloga što želimo da uklonimo 2 broja na početku, dva razmaka, i crticu – to je ukupno 5 karaktera.

4) Kada izmenite tu opciju panel će postati crven što znači da je u funkciji. Sad ostaje da obeležite fajlove na koje će se primeniti ta operacija. Jednostavno selektujte sa CTRL + A sve fajlove iz panela iznad. Ako želite da označite samo neke, držite CTRL dok klikćete levim tasterom miša na fajlove.

5) Kada to uradite videćete u koloni „New name“ što je u suštini prikaz rezultata.

Bulk Rename Utility

6) Ako ste zadovoljni kako rezultat izgleda, ostaje još da izvršite promenu imena. Prvo je potrebno da izaberete u koji folder će se smestiti novi fajlovi i da li želite da budu kopirani ili premešteni.

Bulk Rename Utility

7) I na kraju još kliknite na „Rename“ taster > OK > Ok, i to bi bilo to!

Bulk Rename Utility

Kao što vidite nije teško, samo je bitno da razumete šta koja opcija radi, a ni to nije teško jer piše sve. Recimo, panel „Replace (3)“ će vam poslužiti ako želite da zamenite određene reči u nazivima fajlova sa nekim drugim. U panelu „Add (7)“ se nalaze opcije za dodavanje određenih reči/brojeva/znakova u imena fajlova. I tako dalje.

Predlažem vam da pročitate pomoć koju ćete naći u „Help > Index“ jer je tu objašnjeno baš sve. Možete pretražiti ključne reči tu pa na taj način brže doći do onoga šta vam treba.

Preuzmi alat sa zvaničnog sajta

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *