PicPick je jedini Windows alat koji će vam trebati

PicPick je program za Windows koji u sebi sadrži gomilu alata koji vam zatrebaju više puta na dan. Na ovaj program sam naišao tražeći napredniji alat za slikanje ekrana, a dobio sam još gomilu drugih korisnih alata. Ima i dosta opcija pa možete sve podesiti kako vam odgovara. Možete odrediti i prečice na tastaturi i na taj način ubrzati rad sa ovim alatima.

Evo šta ovaj program sve nudi:

Slikanje ekrana

Ova alatka za slikanje ekrana je jedina koja će vam trebati. Nudi mogućnost slikanja punog ekrana, aktivnog prozora, Windows kontrole, cele stranice (scroll), nekog regiona, fiksiranog regiona, obuhvaćen region slobodnom rukom (laso).

picpick region capture

Možete izabrati i gde želite da se slika čuva, pa tako imate opciju da se otvori u PicPick editoru, automatski sačuva u nekom folderu, pošalje u cloud, na društvene mreže, u klipbord, kreira link za deljenje, ubaci u neki drugi program (Word, Excel…), i tako dalje. Svakako da možete odrediti i format i kvalitet slike, te šablon za naziv.

Možete i podesiti da se prilikom slikanja regiona pojavi lupa kod kursora kako biste što preciznije obuhvatili željeni region.

Image Editor

picpick editor

Ovaj program poseduje i svoj alat za uređivanje slika, otprilike nešto kao napredan Paint. Možete, kao što sam napomenuo već, podesiti da se snimak ekrana otvori u tom editoru. Dobro dođe ako želite da na brzinu kreirate snimke ekrana i dodate strelice i natpise. A svakako da poseduje i alate za uređivanje slika, efekte, oblike, itd. Jedina mana je što ne podržava rad sa slojevima.

Color Picker

picpick color picker

Veoma lako i brzo možete kopirati boju bilo kog piksela na ekranu. Kada izaberete ovu opciju pojaviće se pipeta i dovoljno je da kliknete na boju čiji kôd želite da znate (ako se radi o klikabilnom elementu akcija klik se neće desiti već ćete samo uzeti boju). Kada izaberete boju pojaviće se prozor gde možete izabrati format: HTML (HEX), RGB, C++, Delphi, a možete kopirati vrednost klikom na „Copy“.

Color Palette

picpick color palette

Otvara paletu boja i već imate neke predefinisane. Možete i kreirati svoje boje i videti istoriju boja. Korisna alatka, pre sam morao da ulazim na neki sajt zbog toga ili otvaram Paint net.

Pixel Ruler

picpick ruller

Još jedna veoma korisna alatka – lenjir za ekran. Kao veb dizajneru ova alatka, i ona Color Picker, je pravi spas. Kada aktivirate ovu opciju pojaviće se lenjir sa vrednostima u pikselima. Možete birati horizontalni ili vertikalni lenjir, boju, providnost i jedinice mere. Mada, mislim da us mogli bolje odraditi ovu opciju, ali dobro.

Magnifier

picpick magnifier

Iako Windows nudi svoju lupu (Win i +) i ovaj alat nudi. Nema neke prednosti, čak ima i manje opcija, ali može poslužiti.

Crosshair

picpick crosshair

Pojavljuje se koordinatni sistem sa X i Y osom i možete zadati početak bilo gde na ekranu. Nakon toga pomerite kursor u nekom smeru i videćete relativno odstojanje od zadatog početka (u pikselima).

Protractor

picpick protractor

Možete jednostavno odrediti ugao na ekranu. Postavite koordinantni početak negde, potom kursorom označite jednu tačku i zatim drugu. Videćete ugao između te dve tačke.

Whiteboard

picpick whiteboard

Kada aktivirate ovu opciju kreiraće se snapshot (trenutno stanje) ekrana i možete pisati po njemu. Korisno je ako držite prezentaciju pa želite da u nekom trenutku crtate po nekom sajtu recimo. Nema mnogo opcija ali nudi ono najbitnije: crtanje slobodnom rukom, povlačenje linija, strelica, označavanje regiona (highlight), lupu, brisanje i čuvanje slike.

Cena?

PicPick je besplatan za ličnu upotrebu. Postoji i plaćena vrezija koja košta 30 USD i ona nudi: korišćenje u komercijalne svrhe, automatska ažuriranja, tehničku podršku i no-ads (mada ni u besplatnoj verziji nema reklama).

Preuzmite PicPick sa njihovog sajta: picpick.app/en/download

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *