Srpska aplikacija za prognozu među najpopularnijim u Play prodavnici!

Aplikacija za prognozu ima dosta, i sve one manje-više rade istu stvar: čitaju podatke sa jednog izvora i prikazuju ih u vidu grafikona i brojeva. Međutim, VojvodinaMeteo portal radi na drugačiji način i zbog toga imaju najtačniju prognozu za Vojvodinu i Srbiju.

Pre par dana je objavljena njihova Android aplikacija na Play Store i već sada parira najvećim aplikacijama za vremensku prognozu na svetskom nivou!

Ova aplikacija nije klasična „Weather“ aplikacija na koje su svi navikli, već je više portal/weather. To je i koncept VojvodinaMeteo portala, tamo se nude podaci ali i članci, pisana objašnjenja, kao i tumačenja vremena. Zbog svega toga prognoza je veoma tačna, a u gotovo svim slučajeva se pokazala kao tačnija od ostalih. Android aplikacija je takođe tog koncepta: podaci + tekstovi.

Aplikacija je među vrlo retkim meteo aplikacijama u svetu, i jedina u Srbiji, koja nudi prognostičke karte numeričkih modela kao što su GFS, ECMWF, i regionalnog modela visoke rezolucije WRF-ARW koji pokreće i održava VojvodinaMeteo tim na ličnim serverima.

Takođe, od nedavno je dostupna trodnevna prognoza za Vojvodinu i Beograd. Ova prognoza se lično tumači i ručno ažurira, što značajno doprinosti njenoj tačnosti.

Pored toga, nude još i meteograme za preko 100 lokacija u Srbiji, prikaz aktuelnog vremena (satelitske slike, radarske slike, munje i grmljavine…), a bave se i lovom na oluje po čemu su inače pozanti u medijima.

Zbog svega ovoga, VojvodinaMeteo portal je stekao veliku popularnost u Srbiji. Tome svedoči i lep broj lajkova na Facebook stranici (više od 20.000) i velik broj interakcija korisnika sa stranicom.

Samo nakon 3 dana od pojave Android aplikacije na Play Store, stekla je ogromnu popularnost. Koliko je aplikacija popularna govore sledeći podaci (na svetskom nivou):

#TOP2 u kategoriji „Weather“

vojvodinameteo-app-top-2

#TOP2 u kategoriji „Trending“

vojvodinameteo-app-top-2-global

#TOP1 u kategoriji „Weather Trending“

vojvodinameteo-app-top-1-trending

46. mesto u „Top Free Apps“

vmeteo-app-16-world

Na ovim listama se vidi da je aplikacija iznad nekih od najpoznatijih, kao što su AccuWeather, Weather & Radar, Omni Cleaner, Snapseed, Badoo, Google Translate…

Od funkcionalnosti aplikacija nudi čitanje najnovijih objava sa portala, kao i vesti i edukativnih materijala, i čuvanje omiljenih stavki u listi „Omiljeno“. Takođe nudi i prikaz gore pomenutih vremenskih podataka na zasebnim stranicama, Twitter i Instagram objava, tamnu i svetlu temu, Push notifikacije, podešavanja za ažuriranje sadržaja, uštedu mobilnog interneta, i još dosta toga.

Ovo je tek prva verzija aplikacije i vremenom će se unapređivati. U planu je integracija mreže automatskih meteoroloških stanica što znači da će osim prognoze vremena aplikacija prikazivati i aktuelne meteorološke podatke sa područja Vojvodine. Jedno od prvih ažuriranja aplikacije najverovatnije će biti i dodavanje ESTOFEX prognoze (European Storm Forecast Experiment), ali i dodavanje još nekih radarskih slika za naše područje. U planu je i izrada Skew-T dijagrama baziranih na VojvodinaMeteo WRF-ARW modelu visoke rezolucije koji će takođe biti integrisani u aplikaciju, ali i prognostičkih meteograma za naredna 3 dana za lokacije iz cele Srbije.

Ako želite da podržite rad VojvodinaMeteo portala, instalirajte Android aplikaciju i, ako vam se svidi, ocenite je sa 5 zvezdica – Google Play link.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *