Šta je „desktop.ini“ fajl i smem li ga obrisati?

0

Možda vam se desilo da na radnoj površini uočite ikonicu pod nazivom „desktop“ i ekstenzijom „.ini“. Ako jeste, i ako ne znate čemu taj fajl služi, slede odgovori.

Desktop.ini fajl se može uočiti kod Windows sistema i to ne samo na radnoj površini već i u drugim folderima. Iako Windows ne dozvoljava da se u jednom folderu nalaze dva fajla sa istim nazivom i ekstenzijom, na radnoj površini (što je u suštini folder na Windows particiji) se mogu naći dva „desktop.ini“ fajla. Objašnjenje za to malo kasnije.

Šta je desktop.ini fajl?

Prosto rečeno: to je fajl u kojem se čuvaju podešavanja za folder u kojem se nalazi. Recimo, ako promenite ikonicu (sličicu) nekom fajlu „A“ koji se nalazi u folderu „B“, u tom folderu „B“ će se odmah kreirati desktop.ini fajl. Taj fajl će sadržati informacije o tome koja ikonica ima koju sličicu, i gde se ta sličica nalazi u računaru (putanja do nje).

Pošto je radna površina samo jedan folder na Windows particiji, i tu se kreira isti fajl koji ima istu funkciju. Taj fajl može sadržati još i informacije kako su ikonice u tom folderu, tj. radnoj površini, raspoređene, podešavanja foldera, i slično.

Otkud dva desktop.ini fajla?

two desktop ini files

Prvo morate znati dve stvari:

1) Svaki korisnik računara ima svoj desktop (C:\Users\<korisnik>\Desktop)
2) Postoji i javni desktop dostupan za sve korisnike (C:\Users\Public\Desktop)

Razlog zbog kojeg postoje dva desktop.ini fajla na radnoj površini je taj što jedan pripada trenutnom korisniku, a drugi je onaj javni (Public).

Kako videti sadržaj desktop.ini fajla?

Ako ste znatiželjni i želite da vidite šta ovi fajlovi kriju, to nije teško.

Prvo ih morate „otkriti“ ukoliko ih ne vidite. To možete uraditi na sledeći način:

  1. Otvorite podešavanja bilo kog foldera
  2. Kliknite na karticu „View“
  3. Odaberite opciju „Show hidden files…“
  4. Onemogućite opciju „Hide protected operating system files“
  5. Sačuvajte klikom na „Ok“

show desktop ini files

Sada će vam trebati neki uređivač teksta, npr. Notepad++, i desktop.ini fajl. Otvorite taj fajl u Notepad++ i videćete sadržaj.

edit desktop ini files

Smem li obrisati desktop.ini fajl?

Tehnički gledano možete obrisati taj fajl ukoliko želite, ali se ne preporučuje. Kada obrišete taj fajl iz nekog foldera, brišete i sva podešavanja za taj folder, a i ikonice se vraćaju na početna podešavanja takođe. Taj fajl će se opet kreirati čim napravite promenu podešavanja za folder. I ne možete isključiti generisanje tog fajla, ta funkcija je integrisana u samom sistemu.

Izvori digitalcitizen computerhope
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.