Šta je i čemu služi EasyAntiCheat.exe?

Ako ste slučajno naišli na proces pod nazivom „EasyAntiCheat.exe“ možda ste se pitali otkud on u vašem računaru, i čemu služi?

To je, ukratko, program koji je zadužen da detektuje „čitere“, tj. igrače koji žele da varaju u online igricama. Ako se sećate „PunkBuster„-a, ovo je noviji i bolji sistem koji radi isti posao.

Ovaj alat je razvila firma „Kamu“ i ponudila ga je proizvođačima igricama da implementiraju u svoje igrice. Alat je jednostavan za implementaciju ali isto tako i pouzdan pri detektovanju loših radnji u online igricama.

eac task manager
Slika: howtogeek

Ono što ovaj program dodatno obezbeđuje je nepoznat način funkcionisanja pa zbog toga ne može da se zaobiđe (prevari). Jedino što znamo jeste da program prati izmene u memoriji, fajlovima igre, fajlovima sistema, debagere… i slično. Uz to, koristi mašinsko učenje što dodatno pojačava njegovu moć detektovanja.

Ko koristi EAC?

Možda biste se iznenadili, ali na listi se nalazi dosta poznatih naslova, poput Far Cry 5, Fortnite Battle Royale, Rust, Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands, i Watch Dogs 2. Kompletnu listu možete pronaći na ovom linku.

Igre koje se nalaze na Steam-u koriste Valve Anti-Cheat System (VAC), dok neke kompanije imaju i svoje anti-cheat sisteme kao što je Blizzard.

Šta ako se ukloni?

EAC se instalira čim instalirate igru koja ga zahteva, kada obrišete tu igru briše se i EAC. Međutim, možete ga obrisati i bez brisanja igre, ali se igra tada neće pokrenuti uopšte.

eac run error
Slika: howtogeek

EAC ima svoj alat za deinstalaciju s razlogom. Jer, ako se igra ošteti ili se ne ukloni kako treba, korisnik mora nekako ukloniti EAC. Uz to, imate opciju „Repair“ u slučaju da EAC ne funkcioniše kako treba uz neku igricu.

Izvori: 1. Howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *