Šta je Patreon, kako radi i kako ga koristiti?

Patreon postaje polako popularan i na našim prostorima, dok se u inostranstvu uveliko koristi. Ali, šta je zapravo Patreon? Kako radi? Kako ga koristiti? Ako se prvi put susrećete sa ovim servisom, predlažem da pročitate ovaj članak prvo, nadam se da će vam biti dosta toga jasnije.

Šta je Patreon?

Patreon je servis koji nudi mogućnost korisnicima da doniraju novac kreatorima online sadržaja. To mogu biti, recimo, kreatori video klipova, tekstova, podcast-a… a bilo ko može donirati bilo kom kreatoru određenu sumu novca.

Ono što Patreon rešava jeste problem sa kojim se kreatori online sadržaja danas najviše susreću, a to je loša zarada preko trećih lica. Mnogo je Youtube-ra koji imaju milionske preglede ali jako malu zaradu, što zbog AdBlock alata, što zbog kompanije koja kontroliše te reklame. Isti je slučaj sa blogerima, podcast-erima, i ostalim kreatorima koji rade naporno, a za to budu jako malo plaćeni.

Patreon je veza između vernih fanova i kreatora koja omogućava direktnu zaradu. Na taj način će kreatori imati novčanu motivaciju za rad, a korisnici koji doniraju će imati određene benefite. Patreon je mnogima u svetu jedini izvor prihoda.

patreon in numbers
Izvor: patreon.com

Kako Patreon radi?

Sam servis radi veoma jednostavno: kreatori ponude „pakete“ (engl. Tiers) koji koštaju dolar, dva, tri… koliko već odrede, a drugi korisnici kupuju te pakete, tj. doniraju. Kreator može odrediti šta koji paket nudi, a može i da bude čist vid donacije. Obično se paketi plaćaju na mesečnom nivou, što je ideja Patreon-a, ali može se ponuditi i jednokratna donacija.

Na Patreon profilu kreatora se nalazi (ukoliko je podešeno) broj donatora upisanih kao „Patrons„. Svako ko donira postaje „Patron“.

Benefiti koje Patroni imaju mogu biti razni, a određuje ih sam kreator. Primeri: svako ko kupi paket od 5$ ima pristup nekim premium člancima, ili video snimcima „iza scene“, biće pomenuti u nekoj emisiji, biće istaknuti na sajtu, imaće pristup nekom sadržaju pre svih, i slično. A svakako da kreator može odrediti da neki paket ništa ne nudi već da služi samo kao vid donacije, i to obično košta dva do pet dolara.

how patreon works

Kreator takođe može odrediti cilj u vidu broja patrona ili sume novca. Ako želi, može napisati šta će uraditi ako dosegne taj cilj, recimo počeće da piše duže recenzije, dovešće poznatog gosta u emisiju, postavljaće češće video snimke, i slično.

Kako postati Patron i donirati?

Biće vam potrebno:

 • Kartica kojom inače plaćate na internetu, ili PayPal
 • Besplatan Patreon nalogregistruj se
 • Nešto novca kojim ćete platiti paket(e)

Kada odete na Patreon stranicu nekog kreatora (primer za ovaj blog), videćete desno „Tiers„, odnosno pakete. U sklopu svakog pate imate taster sa natpisom „Join x$ tier„, gde je „x“ neki broj koji predstavlja cenu tog paketa.

sta je patreon

Kada odlučite koji paket želite, kliknite na njegov taster i bićete preusmereni na stranicu za potvrdu – kliknite „Continue„.

sta je patreon

Sada ćete videti stranicu za potvrdu iznosa i unos podataka za uplatu. Levo se nalazi paket koji ste odabrali i opcija da povećate tu sumu ukoliko želite (donirate više nego što je kreator tražio).

sta je patreon

Desno se nalaze polja za unos podataka sa kartice:

 • Credit Card Number: broj koji se nalazi sa prednje strane kartice
 • Expiration month: mesec isteka kartice (nalazi se napred takođe)
 • Expiration year: godina isteka kartice (nalazi se pored meseca: npr. 07/19)
 • Security code: 3 broja na poleđini kartice (možda će pisati pored CVV oznake)
 • Postal code: poštanski broj (npr. 11000 za Beograd)
 • Sad još kliknite „Pay with card“ i to je to!

patreon uplata

Ako plaćate putem PayPal-a, onda izaberite tu opciju i kliknite „Pay with PayPal“ i videćete standardnu proceduru za plaćanje putem tog servisa.

Ako želite možete donirati i ovom blogu, samo kliknite na taster ispod:

become-a-patron-1

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

 1. Pozdrav Stefane,

  reci mi, molim te, na koji način Patreon isplaćuje kreatorima u Srbiji? Da li je upotreba PayPala neophodna ili je moguć i wire/card transfer? Unapred hvala na odgovoru :D

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *