Able2Extract: kompletno rešenje za PDF fajlove

PDF je nesumnjivo najzastupljeniji elektronski format za skladištenje i deljenje dokumenata. Glavna osobina koja čini ovaj format toliko popularnim je ta da je sadržaj PDF dokumenta uvek istovetno prikazan bez obzira na tip uređaja (PC, laptop, tablet, pametni telefon) ili operativnog sistema na kojem se prikazuje.

Ipak, rad sa PDF dokumentima ima i određene nedostatke. Glavni nedostatak je taj da je PDF kreiran sa idejom da njegov sadržaj bude samo za čitanje i ništa više. Problem nastaje kada se pojavi potreba da izmenimo PDF fajl ili da njegov sadržaj prebacimo u neki drugi format u kojem želimo da ga obradimo, kao što su, na primer, Microsoft Word ili Excel.

U takvim slučajevima potrebna nam je pomoć odgovarajućeg PDF alata koji je pored prikazivanja sposoban i da izvuče sadržaj iz PDF fajla i prebaci ga u odgovarajući format ili napravi određene izmene direktno u PDF fajlu. U daljem tekstu predstaviću vam upravo jedan takav alat: Able2Extract Professional.

Neke od mogućnosti

Ovaj alat zahvaljujući svojim naprednim opcijama predstavlja sveobuhvatno rešenje za rad sa PDF fajlovima. Evo kratkog pregleda glavnih karakteristika Able2Extract Professional-a:

 • Dostupan za Windows, Mac i Linux;
 • Konverzija PDF sadržaja u Word, Excel, PowerPoint, Publisher, HTML, AutoCAD, slike, OpenOffice, CSV, i obratno;
 • Mogućnost manipulacije skeniranim PDF fajlovima zahvaljujući OCR tehnologiji;
 • Mogućnost konvertovanja više dokumenata istovremeno (Batch conversion opcija);
 • PDF redigovanje: modifikacija teksta, slika, stranica, kreiranje i popunjavanje formulara, indeksiranje stranica;
 • Ubacivanje vodenih žigova (watermark) i drugih anotacija;
 • Trajno brisanje poverljivog sadržaja;
 • Zaštita lozinkom i druge sigurnosne opcije, itd.

Uputstvo

Nakon pokretanja programa dočekaće vas jednostavan i pregledan interfejs. Sve opcije su jasno istaknute i nije potrebno mnogo vremena za navikavanje na raspored istih.

Able2Extract

Sve glavne operacije kao što su konverzije i editovanje moguće je izvršiti kliktanjem na odgovarajuće ikonice koje se nalaze na glavnom toolbar-u. Takođe, možete koristiti i odgovarajuće opcije iz padajućih menija, ali prvi način je dosta brži i jednostavniji.

Sam proces rada sa alatom je krajnje jednostavan. Ako želite da npr. prebacite PDF u Word, Excel ili neki drugi format, pratite ovo uputstvo:

 1. Kliknite na Open dugme i otvorite PDF koji želite da prebacite u Word
 2. Izaberite da li želite da prebacite ceo dokument ili samo jedan deo uz pomoć All i Area opcija
 3. Kliknite na Word ikonicu i program će pokrenuti konverziju

Able2Extract

To je sve što treba da uradite. Tri klika i uspešno ste prebacili PDF u Word. Nakon izvršene konverzije, vaš dokument ce biti otvoren u Word-u ili drugom odgovarajućem programu koji ste prethodno odabrali.

Able2Extract

U slučaju da želite da napravite određene izmene direktno u PDF dokumentu, to možete učiniti uz pomoć raznih opcija za editovanje. Da biste napravili bilo koju izmenu potrebno je prvo da alat prebacite u editor režim rada tako što ćete kliknuti na Edit ikonicu na glavnom toolbar-u.

Able2Extract

Sa desne strane pojaviće se novi panel sa opcijama uz pomoć kojih možete da napravite odmah vidljive prepravke i izmene na vašem PDF fajlu. Možete izmeniti postojeći ili dodati novi tekst, promeniti veličinu, boju i stil fonta, podesiti poravnanje i još mnogo toga.

Dostupne su vam i opcije za editovanje PDF fajla na nivou stranica. Uz pomoć ovih opcija možete da dodate ili obrišete određene stranice, da dodate stranice iz drugog PDF fajla ili izvučete stranice iz postojećeg u drugi PDF. Takođe, možete da rotirate stranice ili da promenite njihovu veličinu, kao i da im menjate redosled u dokumentu.

Able2Extract

Cena

Able2Extract Professional možete kupiti po ceni od $149.95 za doživotnu licencu ili $34.95 dolara za mesečnu pretplatu. Ako želite da probate alat možete preuzeti probnu verziju ovde i koristiti je 7 dana. Imajte na umu da sa probnom verzijom možete da prebacite samo 3 stranice jednog PDF fajla po konverziji. Što se tiče modifikovanja PDF-a, tu nema nikakvih ograničenja. Za većinu kežual korisnika to će biti više nego dovoljno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *