Od sada možete instalirati Windows 95 kao aplikaciju na Windows, Linux i MacOS

Windows 95 je stariji operativni sistem koji je za današnje standardne toliko jednostavan da se može instalirati kao aplikacija! Naime, ovaj OS se može instalirati na moderne računare kao aplikacija i to na Windows, MacOS i Linux sistemima.

Za ovo je zaslužan Slack developer pod nazivom Felix Rieseberg koji je prepakovao veb baziran projekat u Electron. On je kompletan projekat objavio na Github pa se svako može „poigrati“ i prilagoditi svojim potrebama.

windows 95 app sc

Cela aplikacija zauzima od 103 do 146 MB u zavisnosti od toga za koji OS preuzimate, a kada se pokrene zauzima oko 200 MB RAM-a, što je zaista malo. Možete pokrenuti i dobro poznate aplikacije kao što su Wordpad, phone dialer, MS Paint, i Minesweeper, ali jedino Internet Explorer ne radi, tj. neće da učitava veb stranice.

Napomena za Windows korisnike: ako se pojavi upozorenje pri pokretanju programa „Windows protected your PC“, kliknite na „More info“ pa na „Run anyway“. Poruka vas upozorava da izdavač nije potvrđen, ali možete verovati programu budući da je opensource.

Ako želite možete preuzeti ovu aplikaciju/OS za svoj sistem sa Github stranice, a ovde se nalazi isti projekat u veb varijanti.

Izvori: 1. theverge
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *