Pogledajte satelitske slike vašeg kraja kroz godine!

Ako ste nekad poželeli da pogledate satelitsku sliku neke oblasti na planeti sigurno ste otvorili Google Maps. Ali, da li ste znali da možete pogledati istoriju tih slika i tako videti kako se neka oblast menjala? Da, Google nudi i tu opciju, ali vam je potreban drugi alat – Google Earth.

Google Earth je jedan zaista moćan alat za virtuelni obilazak naše planete, a i drugih planeta u sunčevom sistemu. Nudi gomilu informacija, a između ostalog i istoriju satelitskih slika.

Snimio sam kompletno video uputstvo pa ću sada samo ukratko opisati proces:

1) Preuzmite i instalirajte Google Earth besplatno – link

2) Pokrenite Google Earth

3) Pozicionirajte se iznad neke oblasti čiju promenu želite da vidite

4) Kliknite na „View“ pa omogućite opciju „Historical Imagery

5) Sada će se pojaviti slajder u gornjem levom uglu mape

6) Povucite slajder levo da vidite kako je ta oblast nekad izgledala

satelitske slike kroz vreme

To je bio jedan metod, a drugi je Google Timelapse. I ovaj metod je dobar, ne treba vam nikakav program, a imate i ponuđene neke zanimljive oblasti. Međutim, ja sam izabrao Google Earth kao primarni metod jer nudi još gomilu drugih opcija i informacija.

1) Posetite Google Timelapse – link

2) Pozicionirajte se iznad neke oblasti čiju promenu želite da vidite

3) Povucite veliki slajder ka levo ili kliknite na „Play“ da krene animacija

4) To je to!

Evo primer:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Postovani….dosada sam imala Panoramio i preko njega editovala slike svoga grada na Google Eart, sad vise nemamo tu mogucnost, jer Panoramiovise ne postoji….moje pitanje je, na koji nacin mogu editovati sliku na google earth, kao sto sam to radila sa Panoramiom? …hvala

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *