Senzor otiska prsta na poleđini telefona? Ne hvala!

U poslednjih par godina senzor otiska prsta u pametnim telefonima je postao standard. Telefone smo mogli da podelimo u dve grupe: 1. senzor otiska prsta na poleđini, 2. senzor otiska prsta na prednjoj strani telefona (mali procenat telefona ima sa strane). Telefone iz prve grupe nisam nikada ni uzimao u razmatranje prilikom kupovine.

Zbog čega?

Kada se neki senzor, ili taster, nalazi na poleđini telefona to podrazumeva podizanje istog stotine puta na dan samo zbog neke jednostavne radnje.

Recimo, dok sam imao LG G4 morao sam da podižem telefon sa stola ukoliko sam hteo da smanjim zvuk jer su se ti tasteri nalazili na poleđini. Telefon stoji na stolu, slušam muziku, želim da utišam a ne mogu jer su tasteri ispod telefona.

Isti slučaj je sa senzorom otiska prsta: želim da otključam telefon dok je na stolu – ne mogu!

Meni telefon stoji na stolu pored tastature dok radim (dakle ceo dan) i mnogo puta u toku dana otključavam telefon tako što samo pritisnem Home taster. To je moguće jer je senzor otiska prsta kod Galaxy S7 telefona na prednjoj strani, tj. na samom Home tasteru. Ukoliko želim samo da aktiviram ekran pritisnem pomenuti taster i brzo sklonim prst. Ukoliko želim i da ga otključam onda samo ostavim prst da bi registrovao moj otisak – jedan dodir, kraj.

senzor-otiska-prsta-napred

Kod telefona sa senzorom na poleđini to ne mogu jer moram da uzmem telefon u ruku, uključim ekran i stavim prst na senzor ako želim da ga otključam. Uz to, pozicioniranje velikih telefona u šaku tako da prst dođe na mesto senzora ume da potraje, pogotovo ako su ruke prljave, klizave, mokre… Mnogo koraka samo da bih pročitao jednu poruku, ili uradio nešto kratko. Čitav proces otključavanja telefona traje duže nego čitanje poruke zbog koje sam ga otključao.

Alternative?

Ok, da, sada će mnogi reći „Pa imaš telefone sa još biometrijskih senzora, poput skenera lica i očiju…“ – imam ali ne želim da ih koristim. Zašto? Jer da bi radili moram da okrenem telefon ka sebi, ili da se ja nagnem ka njemu. Opet moram da uzimam telefon u ruke, pomeram ga, uradim još dodatnih koraka – gubljenje vremena. Pored toga, ne rade u svim situacijama, npr. kad je potpuni mrak, kad se tek probudim i ne otvorim oči do kraja, i slično.

Takođe, ako mi se ekran telefon isključi dok čitam recept u sred kuvanja, mogu jednostavno s jednim prstom da ga uključim i otključam opet. Kada je senzor sa zadnje strane, moram da brišem/perem celu šaku samo da bih otključao telefon.

A šta ako telefon već držim u ruci?

Opet mi je zgodnije da palcem dohvatim Home taster na dnu nego kažiprstom gornji deo telefona. Palac mi je već pri dnu telefona i koristim Home često tako da nije nikakav problem koristiti i senzor. Kada je na vrhu moram da protežem šaku, ili da pustim da telefon klizne malo dole. Imam velike šake i meni je to problem, mogu zamisliti onima koji imaju šake standardne veličine.

Zašto onda telefoni imaju senzor na poleđini?

Odgovor je jednostavan: korisnici žele što veći screen-to-body ratio, a proizvođači telefona nisu imali tehnologiju za smeštanje senzora ispod ekrana.

Međutim, polako se približava vreme kada će senzor otiska prsta ispod ekrana postati standard i svaki telefon će ga imati. Sve ovo znači samo da je stavljanje senzora otiska prsta iza telefona bio samo jedan prelazni period, dok se ne razvije tehnologija.

Zašto sam napisao ovaj članak?

Čudno je ali ljudi ulaze u rat čim kažem da ne bih uzeo neki telefon jer ima senzor otiska prsta na poleđini. Kao da sam ih lično uvredio, a ja sam rekao šta meni ne odgovara. Zato sam napisao ovaj članak – da ne moram više da objašnjavam svima pojedinačno. A može i nekome pomogne ukoliko se dvoumi između dva telefona iz te dve kategorije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Stefane ima dosta nelogičnosti u ovome što pišete, prvo navodite da radite na kompjuteru i da je telefon na stolu a onda i prljave ruke,i brisanje istih pa ili ste mahaničar ili kancelarijski radnik,Totalno je nebitno gde se nalazi čitač mada mnogi kažu da je bolja pozicija na poleđini nego u dnu telefona mada ima čitača i na boku. U svakom slučaju imate mnoge programe pa čak i podešavanje u google postavkama tako da telefon na osnovu zadate lokacije ili sličnih parametara može ostati otključan.
    Pozdrav

    • Što je to nelogično? Jedna osoba ne može da radi više stvari u svom životu? Ako sam developer ne smem da kuvam, radim sa drvetom, popravljam elektorniku…? Ja imam primarni posao i interesovanje – developer – ali radim još svašta nešto pored toga u slobodno vreme. Opcija da telefon ostane otključan u bilo kom trenutku (pa čak i kod kuće!) mi nije ni pod razno.

  2. Clanak je odlican sve pohvale ali na svakome je da bira kakav ce telefon imati. Danas smo preko pametnih telefona izgubili privatnost i dostupni smo u svakom momentu kao predmet pracenja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *