Šta je „SOT“ kod telefona, i zašto je bitan?

Možda ste viđali po internetu da negde u specifikaciji telefona vidite skraćenicu „SOT“ pa vam nije bilo jasno šta je to. Zapravo, odgovor je veoma jednostavan: „Screen On Time„, odnosno „vreme rada ekrana“.

Informaciju SOT možete saznati samo od samih korisnika telefona, recimo na forumima, blogovima, u komentarima na društvenim mrežama, itd. Razlog tome je što sam proizvođač ne može, ili ne želi, da napiše koliki je SOT.

screen on time galaxy s7 xda
Galaxy S7 SOT XDA forum

Slučaj u kojem kompanija ne može da napiše koliki je SOT:

Kompanije jednostavno ne može da priušti resurse (vreme i novac) za testiranje uređaja radi dobijanja SOT broja. Proces bi trajao dugo i zahtevao bi određena novčana sredstva, a svaki minut i dolar su bitni. Taj broj im čak nije ni važan za prodaju telefona, štaviše može i smanjiti prodaju zbog razloga koji sledi.

Slučaj u kojem kompanija ne želi da napiše koliki je SOT:

SOT broj je uvek manji od „Battery life“ pa nije dobar za marketing. Zato će proizvođači uvek napisati „Up to XY hours of battery life“ – obratite pažnju na „Up to„. Ovo je marketinški trik kojim se kompanije služe jer tako mogu staviti neku veću cifru.

Recimo, „Battery life UP TO 12h…“ zvuči primamljivo, zar ne? Ali tih 12 sati je izvodljivo izvući samo u nekim idelanim uslovima koje su oni stvorili radi testiranja. Prosečan korisnik teško da će izvući toliko sa jednim punjenjem.

Ali, i da izvuče toliko koliko piše, to nikako nije 12 sati aktivnog korišćenja telefona. Tu nastupa SOT parametar. On pokazuje koliko sati možete aktivno koristiti telefon sa uključenim ekranom.

Kako izračunati SOT?

Ovaj parametar možete pronaći u podešavanjima pa u sekciji gde pišu informacije o potrošnji baterije. Negde ćete videti listu aplikacija poređane od onih koje troše najviše bateriju. Negde pri vrhu će se naći i stavka „Screen„, tj. „Ekran“. Kada tapnete na to videćete koliko se sati ekran koristio od poslednjeg punjenja – to je SOT!

screen on time galaxy s7
Galaxy S7 SOT

I onda tako možete napuniti telefon do 100% i koristiti ga normalno pa zapisati SOT kada baterija padne na 1%, recimo. Isto to ponovite makar 7 puta i izvučete prosečan SOT aritmetičkom sredinom.

Zašto uopšte gledati SOT?

Kada kupujete telefon o kojem ne znate mnogo, pored klasičnih specifikacija obavezno potražite i SOT. Ta informacija će vam mnogo značiti jer ćete znati mnogo preciznije koliko baterija traje od punjenja do punjenja.

Naravno, ako telefon ima jaču bateriju to ne mora da znači da ćete moći i duže da ga koristite od punjenja do punjenja. Dešava se da se telefon koji ima jaču bateriju pre isprazni iz razloga što softver nije dobro optimizovan. Tu u igru ulaze i Bloatware aplikacije koje umaju da „guše“ telefon, pa se preporučuje njihovo uklanjanje ukoliko se ne koriste. Uglavnom, preporuka je gledati i SOT umesto samo Battery life.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *