Windows 7 Start Menu za Windows 10

Još od pojave Windows 8 verzije korisnicima se nije svideo novi Start. U Windows 8.1, i kasnije Windows 10, Microsoft je odlučio da Start Menu promeni kako bi više ličio na onaj kod Windows 7. Međutim, korisnici opet nisu u potpunosti zadovoljni pa traže alternative.

Meni se lično dopada Start Menu kod Windows 10, mnogo, mnogo, mnogo je bolji nego kod Windows 7, ali verujem da dosta vas želi da vrati stari. Našao sam jedan alat koji će zameniti Windows 8, 8.1, 10 Start – Classic Shell.

windows 7 classic shell

Ovaj alat je kreiran za Windows 8 ali su nastavili da ga razvijaju pa je tako dostupan sada i za Windows 10. Nudi opcije: Classic style, Classic with two columns, i Windows 7 style. Da otvorite podešavanja samo kliknite desnim tasterom miša na start pa izaberite „Settings“.

Ako želite da namestite izgled kao kod Windows 7, izaberite „Windows 7 style“ (ili „Classic with two columns“) pa za skin izaberite „Windows Aero„.

windows 7 classic shell

Ovaj alat dolazi sa dosta drugih opcija, pa tako možete promeniti i izgled samog Start tastera i koje stavke će se prikazati u meniju. Ako želite Windows 7 Orb start taster, preuzmite ga sa Classic Shell foruma – link.

Pored svega toga, ovaj alat nudi i podešavanja Start trake i Windows Explorer-a! Ako želite da namestite skroz providan Taskbar, izaberite istoimenu karticu, pa omogućite opciju „Customize taskbar“, izaberite „Transparent“, i za „Taskbar opacity“ stavite vrednost nula.

transpared windows 10 taskabr

Istražujte opcije, ima ih dosta, a koje opcije ćete imati zavisi od toga koji „Style“ za start izaberete. Interfejs podešavanja nije baš najbolji pa ćete morati da čitate dosta stavki i podstavki. Dobra stvar je što se promene primenjuju čim promenite neku opciju, ali ne zaboravite da ih sačuvate klikom na „Ok“ kada završite!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ne znam zašto je start meni na Windows 10 mnogo, mnogo bolji nego na Windows 7 kada ne služi ničemu. Ima one pločice kao pakle cigara, ne vidim šta je tu mnogo mnogo bolje osim što zauzima mnogo mesta i smeta

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *