3 godine korišćenja Dvorak rasporeda na tastaturi

Verovali ili ne ali prošlo je oko tri godine od kada sam napisao prvi članak o Dvorak rasporedu za tastaturu. Ukoliko ne pratite blog toliko dugo, evo linka ka tom članku.

Ukratko o Dvorak rasporedu

Kada su ljudi počeli da brzo kucaju na pisaćim mašinama mehanizam je počeo da se zaglavljuje. Da bi rešio taj problem, Christopher Lathm Sholes je osmislio Qwerty raspored tastera, ali NE da bi usporio kucanje kako mnogi tvrde. Naime, on je slova koja se najčešće koriste razdvojio štoje dalje moguće kako bi smanjio šansu da se mašina zaglavi.

dvorak vs qwerty
Izvor: youtube.com

Međutim, danas više ne koristimo mašine za pisanje, gotovo je besmisleno zadržati Qwerty raspored koji je za njih namenjen. Zato su nastali drugi rasporedi tastatura kako bi ubrzali kucanje, a jedan od njih je upravo Dvorak. Više o svemu tome pročitajte u ovom članku.

Brzina kucanja nakon 3 godine

Dakle, koristim Dvorak raspored (samo na telefonu) sad već tri godine, svakodnevno, kao primarni raspored. Da li još brže kucam?

U prvom tekstu o Dvorak-u sam napisao kako sam taj raspored usavršio nakon svega nekoliko meseci. Nakon toga ubrzao sam svoje kucanje još za nijasnu i onda sam stao. Dobar razlog zbog kojeg mi se brzina kucanja na telefonu nije dodatno povećala je taj što ne koristim telefon toliko često za kucanje.

Ali svakako da sam ubrzao svoje kucanje prelaskom sa Qwertz na Dvorak, za nekih dvadesetak WPM, i tu nema diskusije. Ako želite i vi da ubrzate vaše kucanje, preporučujem ovaj raspored.

Heat mapa kucanja

U jednom od tekstova o Dvorak-u spomenuo sam da su samoglasnici i slova koja se najčešće koriste smešteni u jedan red – srednji. Time se smanjuje vreme koje je potrebno da prsti dođu od jednog slova do drugog. A šta je sa srpskim jezikom? Da li važe ista pravila?

dvorak typing heatmap

Pa… ne bih rekao, iako sam bio ubeđen da važe. Naime, heat mapa mi pokazuje da je srednji red aktivniji od gornjeg i donjeg, ali razlika nije velika.

Recimo, najviše koristim posle samoglasnika, sudeći po toj mapi, slova „L, S, Z“ koja se inače nalaze uz desnu ivicu tastature. To je tako jer se određena slova češće koriste u engleskom alfabetu nego u našem, i obrnuto, a Dvorak je kreiran primarno za engleski jezik.

Još jedna zanimljivost koju možemo uočiti na toj mapi jeste pozicija klikova u odnosu na slova. Ako obratite pažnju možete videti da se dodiri koncetrišu ka sredini. To je i logično jer se palci, sa kojima kucam, nalaze na sredini telefona kada ga držim sa obe ruke. To je još jedan dokaz da Dvorak raspored ima smisla, tj. da ima smisla smestiti najčešća slova u sredinu.

Qwertz i Dvorak u isto vreme?

Ne, nemam problema sa korišćenjem dva potpuno različita rasporeda u isto vreme. Mogu bez problema da koristim Qwertz na računaru, a Dvorak na telefonu. I to funkcioniše tri godine bez problema.

Ali, imam problema ako želim da koristim obrnuto – Dvorak na računaru, a Qwertz na telefonu. Kada mi neko pozajmi telefon da nešto iskucam, ne mogu da iskucam ni najprostiju reč na Qwertz rasporedu.

To mi predstavlja najveći problem kada trebam da unesem login podatke kada se prijavljujem na Google nalog prilikom inicijalnog podešavanja novog telefona. To unošenje email adrese i lozinke traje najduže u celom procesu. Osećam se kao da nisam nikad koristio tastaturu u životu. Ali, Qwertz na računaru koristim bez problema, kao što sam napisao, i kucam brzinom od 94 WPM.

Da li bih koristio Dvorak na računaru?

Ipak ne, iz više razloga:

  • teško se nalaze tastature sa Dvorak rasporedom
  • šta ako moram da odem kod nekoga nešto da uradim na računaru?
  • šta ako neko dođe kod mene i mora nešto da odradi na računaru?
  • Windows/Linux prečice na tastaturi na odgovaraju ovom rasporedu
  • I tako dalje

Kod mobilnog telefona tih prepreka nema: Dvorak raspored se lako instalira, ako neko pozajmi telefon lako promenim na Qwertz, ne postoje prečice poput ctrl+c, ctrl+v itd.

Kome bih preporučio Dvorak raspored?

Svima koji su otvorenog uma i razmišljaju „izvan kutije“. Svi oni koji ne spadaju u tu grupu su bili protiv ove tastature kada sam im pominjao i dao da probaju.

Zato, ako ne smatrate sebe za osobu koja voli da proba nešto novo, da namuči malo mozak, nauči nešto novo, onda ne preporučujem da probate Dvorak. Ako volite sve to navedeno, pravac Play Store, instalirajte Swiftkey, i promenite raspored na Dvorak.

Dvorak raspored se može naučiti veoma brzo, i onda samo vežbati dok ne uđe u „memoriju“ mišića prstiju. Nakon toga kucate bez razmišljanja i samo ćete zateći sebe jednog dana da kucate brže nego ranije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *