Kako kompletno (pravilno) ukloniti program?

3

Istina, Windows ima alat u kontrolnoj tabli namenjen za uklanjanje programa, ali ta alatka neće ukloniti program do kraja (vidi zašto).

Tačnije, podrazumevana Windows alatka za uklanjanje (engl. Uninstall) programa je samo prečica ka fajlovima koji služe za brisanje programa. Svaki program u svoj instalacioni folder (uglavnom) smesti i fajl za uklanjanje.

Kada vi pokrenete Windows alat za uklanjanje iz kontrolne table, videćete listu instaliranih programa. Ako izaberete neki i kliknete na „Uninstall“, alat će pokrenuti onaj fajl koji služi za uklanjanje tog programa.

Ali, kada se proces završi, u većini slučajeva neće se obrisati svi fajlovi. Zato je kreiran alat pod nazivom „Geek Uninstaller„. Ovaj alat radi isto što i Windows-ov, ali i još nešto više.

Napomena: postoje alternative poput Revo Uninstaller-a ali sam se opredelio za Geek jer je mnogo jednostavniji i radi odlično.

Naime, kada želite da uklonite program preko ovog alata, on će pokrenuti fajl za uklanjanje tog programa radi deinstalacije. Nakon toga, alat pretražuje računar i izlistava sve zaostale fajlove od tog programa.

Jer, nekada neki programi smeste svoje fajlove na nekoj drugoj lokaciji u računaru i oni se ne brišu zajedno sa programom. Takođe, nekada neki programi dodaju svoje ključeve u Registry i oni se takođe ne brišu zajedno sa programom. Više o tome ovde. Ovaj alat pronalazi sve to i briše sve ostatke tako da ne ostanu nikakvi tragovi tog programa koji ste uklonili.

Osim toga, alat poseduje i opciju za prinudno uklanjanje programa. Ta opcija je pravi spas ukoliko neki program niste dobro uklonili pa je idalje u sistemu ali ga ne vidite u kontrolnoj tabli. Geek Uninstaller će ga na silu ukloniti u potpunosti i na kraju obrisati ostatke ako ih ima.

Uputstvo

Uputstvo za ovaj alat zapravo i nije potrebno, sve je veoma jednostavno:

1) Preuzmite i pokrenite alat

2) Desni klik na program koji želite da uklonite

3) Izaberite „Uninstall

geek uninstaller

4) Kada se brisanje završi sačekajte da skenira ostatke

geek uninstaller

5) Ako nešto nađe samo potvrdite brisanje

geek uninstaller

Dodatne opcije

Od dodatnih opcija imate

 • pretragu instaliranih programa
 • pronalaženje putanje do programa
 • uklanjanje Windows 8/10 aplikacija
 • pretraživanje programa na Google-u
 • izvoz instaliranih programa u HTML…

Saveti

Ako počnete da koristite ovaj alat odmah pri podizanju sistema, sam sistem će biti dosta čistiji nakon višegodišnjeg korišćenja. Svakako da možete početi da ga koristite već sada, bez obzira kada ste podigli sistem.

Imajte na umu da alat ne može da pronalazi ostatke ranije uklonjenih programa, tj. programa koje ste uklonili klasičnim putem preko kontrolne table.

Ako nekoga zanima, alat je besplatan za ličnu upotrebu i teži oko 2MB – Download. Dostupan je u portabilnoj i instalacionoj varijanti. Ako neko želi više opcija, poput masovnog brisanja većeg broja programa, onda mora da izdvoji 25 dolara za Pro verziju.

Povezano:
3 komentara
 1. Lazar kaže

  Koristim Geek Uninstaller 2-3 godine i odlican je. Sve preporuke

 2. Hax kaže

  Vozdra, vjerujem da je taj program doista tako dobar, probacu ga svakako ali meni je najbolji Revo uninstaller

 3. Karlo kaže

  Ja koristim IoBit Uninstaller, i jako sam zadovoljan sa njim.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.